szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mexikóban évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend a Lotería játék, amelyet ezúttal a Google éltet a kereső főoldalán.

Aki nincs otthon a spanyol vagy a dél-amerikai kultúrában, az valószínűleg nem hallott még a Loteríáról. Egy alapvetően nem túl bonyolult, ám annál szórakoztatóbb kártyajátékról van szó, amellyel a Google kereső főoldalán ismerkedhetünk meg, és amit a munkahelyen inkább ne próbáljunk ki, hacsak nem akarunk teljesen lemondani a hétfői munkavégzésről.

A Lotería játéknak kalandos élete volt: a 15. századi Olaszországból származik, ahonnan előbb Spanyolországba, majd 1769-ben Mexikóba is eljutott. A játékot egy pakli színesen illusztrált kártyával kell játszani, és az győz, akinek legelőször kijön az előre meghatározott minta.

A kártyákon szereplő illusztrációkat az elmúlt évszázadok alatt többször "frissítették", hogy épp megfeleljenek a társadalmi normáknak. A legnépszerűbb változatot Clemente Jacques készítette még 1887-ben, amit 1913-ban, éppen ezen a napon, december 9-én védettek le. Ennek apropóján láthatjuk ma a játékot a Google kereső főoldalán.

A játékmenet elején 16 kártyát láthatunk magunk előtt. Amikor elindul a kör, a pakliból egyesével jelennek meg előttünk a kártyák. Ha a felhúzott lap megegyezik valamelyik előttünk lévővel, egy babszemet kell rátenni. A végén az győz, akinek elsőre kijön a játék elején meghatározott mintázat.

©
©
©

A játék kipróbálása után azt kell, hogy mondjuk, tényleg inkább csak otthon kezdjen el játszani vele az, aki nem akarja, hogy a hétfői munkanapja eredménytelen legyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek