szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rövid idő alatt több mint 30 ezer weboldalt kapcsoltak a világ 29 országának hatóságai az Europol által összehangolt akcióban. Három embert letartóztattak.

Komoly csapást mért az Europol a kalózoldalakra – derült ki a szervezet jelentéséből. Az Európai Rendőrségi Hivatala Magyarország mellett 28 másik állam hatóságával közösen összesen 30 506 weboldalt kapcsolt le, amelyek a feltört programoktól a filmekig, zenékig mindent elérhetővé tettek a felhasználóknak. Sőt, olyan is volt köztük, amelyen hamis árukat és gyógyszereket is árultak.

Az akciót nyugodtan nevezhetjük globális méretűnek, abban ugyanis Magyarország mellett Albánia, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Kolumbia, Horvátország, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Hongkong, Kína, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Portugália, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Ukrajna, az Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok rendőrei is részt vettek.

Az Europol összehangolt akciója azonban nem ért véget a kibertérben. A rendőrök három embert tartóztattak le, lefoglaltak 26 ezer ruhát, 363 liter alkoholt, rengeteg hardvert, 150 ezer eurót, valamint parfümöket is.

Az Europol egyébként nem először vezényelte le az IOS (In Our Sites) névre keresztelt akciót, 2014 óta minden évben megteszik ezt. A szervezet szerint azért is fontos, hogy most csaptak le az oldalakra, mert így a karácsonyi szezon elején meg tudták akadályozni, hogy a csalók átverjék a felhasználókat. Az akcióval egyidőben a Don’t F***(ake) Up – magyarul nagyjából: Ne verj át – nevű kampányt is elindították, amellyel igyekeznek felhívni a figyelmet arra, miként lehetnek csalás áldozatai a gyanútlan felhasználók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon is beolthatók a 16-18 év közöttiek

Itthon is beolthatók a 16-18 év közöttiek

A Chanel bíróságon támadta meg a Huawei logóját, mert az szerintük túlságosan hasonlít az övékre

A Chanel bíróságon támadta meg a Huawei logóját, mert az szerintük túlságosan hasonlít az övékre

Bérelt autókból lopták ki a katalizátorokat egy Illatos úti autószerelőnél

Bérelt autókból lopták ki a katalizátorokat egy Illatos úti autószerelőnél