szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy marketingcég több szabálysértő fiókját is törölte korábban a Facebook. A vállalkozás ezután kenőpénzzel igyekezett orvosolni a helyzetet.

Egy, a Facebookot érintő pikáns ügyről ír a BuzzFeed News, amely arról számolt be, hogy a közösségi oldal egyik alkalmazottját kenőpénzzel igyekeztek rávenni, hogy állítson vissza néhány szabálysértés miatt törölt fiókot.

Az érintett cég a marketingügyekkel foglalkozó amerikai Ads. A vállalat különböző fiókokon át szabálysértő bejegyzéseket terjesztett. A posztokban hírességekről állítottak valótlanságokat, miközben előfizetőket próbáltak szerezni egy olyan szolgáltatáshoz, amelyet eleinte ingyenesként hirdettek. Az ügy szálai 2018 nyaráig nyúlnak vissza.

A Facebook eltávolította a szabálysértő fiókokat, ám a BuzzFeed szerint az Ads nem nyugodott bele a döntésbe: kapcsolatba léptek a közösségi oldal egy alkalmazottjával, hogy valahogy újra aktívvá tegyék azokat. A cikkben nem említik a munkatárs nevét, csupán annyit tudni róla, hogy a Facebook austini központjából dolgozott.

Az Ads a "munkáért" cserébe kenőpénzt ajánlott a Facebook alkalmazottjának, aki a hírek szerint fel is vette a több ezer dolláros összeget. Az ügylet úgy nézett ki, hogy a Facebook-dolgozó kezdetben 5000 dollárt kap, aztán további 3000-et. A közösségi oldal időközben viszont megneszelte a dolgot, és egy belső vizsgálat után kirúgta az illetőt.

A BuzzFeed a vesztegetést bizonyító chatüzenetekhez is hozzájutott, melyekben egy magát Ryannak nevező alkalmazott arról értekezik az Ads vezetőjével, hogyan segíthetne a problémájukon.

A Facebook egy szűkszavú közleményben elismerte a kirúgást, de részletekbe nem bocsátkoztak. Azt viszont leszögezték, hogy a nyomozásuk nem ért véget, a történteket pedig elítélik. A BuzzFeed az Ads néhány korábbi dolgozóját is megszólaltatta, aki állították: a Facebooknak több olyan alkalmazottja is van, akik pénzért bármire hajlandók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

A református egyháznak adná az Ódry Színpadot az SZFE kuratóriuma

A református egyháznak adná az Ódry Színpadot az SZFE kuratóriuma