szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bloomberg úgy tudja, a Facebook több nagy zenei kiadóval is tárgyal, hogy az előadók hivatalos videóklipjei felkerüljenek a Facebook Watch-ba.

A Facebook évek óta azon van, hogy komoly konkurenciát teremtsen a YouTube-nak, és hogy előbb-utóbb a közösségi oldalon nézzünk majd videókat a Google platformja helyett. Eddig ez a terv nem annyira jött be, sőt, még az is kiderült, hogy a Facebook hónapokon át jelentősen kozmetikázta a nézettségi adatokat, hogy behúzza a hirdetőket.

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy a Facebook ne venné komolyan a saját szándékát a YouTube legyűrése kapcsán, és most úgy tűnik, hosszú idő után egy igen komoly lépést tehetnek ebbe az irányba. A Bloomberg beszámolója szerint ugyanis a Facebook hamarosan tető alá hozhat egy megállapodást, amelynek köszönhetően zenei videók jelenhetnek meg a Facebook Watch-ban.

Mint írják, a cég jelenleg három nagy zenei kiadóval, a Universal Music Group, a Sony Music és a Warner Music Group képviselőivel tárgyal a szerzői jogokról, hogy a platformra legálisan kerülhessenek fel az előadók tartalmai.

A Facebook korábban már tárgyalt a nagy kiadókkal, hogy a felhasználók videóiban is szerepelhessenek az előadók zenéi, ám maguk a videoklipek eddig nem jelenhettek meg a platformon. Ha sikerül megszerezniük a jogokat, azzal hosszú távon valóban komoly alternatívát tudnának teremteni a YouTube számára. Gondoljunk csak bele: mennyire nem mindegy a szolgáltatásoknak, hogy egy Despacitóhoz hasonló zenei videó milliárdos megtekintése hova kerül.

A Facebook egyelőre nem kommentálta az értesüléseket.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!