szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervátültetésre előkészített májak akár egy hétig is használhatók maradnak egy új, számos kísérletben már bizonyított orvosi eszközzel. Feltalálói szerint kisebb csodát sikerült alkotniuk.

Nem csak hosszabb ideig képes életben tartani, ha a helyzet úgy kívánja, meg is gyógyítja az esetlegesen megsérült szervet egy új orvosi eszköz, melyet svájci kutatók találtak fel – írta az IFL Science tudományos-ismeretterjesztő portál. A készülék csak emberi májjal működik, de a tudósok szerint így is kisebb csodáról van szó.

Az átültetés előtt álló májakat a jelenlegi legjobb technológiákkal is csupán 24 óráig képesek olyan állapotban tartani, hogy felhasználhatók legyen. Az új eszköz viszont napokkal hosszabbítja meg ezt az időt, miközben a szerv helyreállítására is képes, ha az például megfertőzödött.

A készülékkel kapcsolatos tesztekhez olyan májakat használtak a tudósok, melyeket rossz állapotuk miatt alkalmatlannak találtak a transzplantációra. A szerveket egyszerűen behelyezték a gépbe, majd pedig figyelték, hogy állapotuk miként változik az eltelt idő alatt. A kísérlet igen jó eredménnyel zárult: 10-ből 6 májat képes volt meggyógyítani az eszköz, habár a szervek időközben valamiért súlyt vesztettek.

Az új technológia a normál emberi test működését szimulálva hozza rendbe a problémás májat, így például vért és oxigént szállít neki, továbbá különféle vegyületekkel egészíti ki, hogy erőre kapjon. A "javítás" és a tárolás is automata módon történik, az orvosnak nem kell felügyelnie a folyamatot.

A svájci szakemberek úgy tartják, hogy a géppel megkönnyíthető az átültetésre váró májak szállítása és tárolása, emellett abban is segíthet, hogy több ilyen szerv kerüljön átültetésre alkalmas állapotba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár