szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van miért örülnie a Zwicky Transient Facility (ZTF) égboltfelmérő program kutatóinak. Egy különleges pályán mozgó aszteroidára bukkantak.

Egy érdekes pályán keringő aszteroidát sikerült azonosítaniuk január 4-én a Zwicky Transient Facility (ZTF) égboltfelmérő program keretében a tudósoknak – írta a LiveScience oldala. A ZTF09k5 jelölésű égitest pályája nemcsak a Föld, hanem teljes egészében a Vénusz pályáján belül is van. A Csillagaszat.hu szerint ilyen aszteroidát korábban még nem ismert a tudomány, egy új osztály első képviselőjével van dolguk a szakértőknek, akik 2020 AV2-re keresztelték felfedezésüket.

A 2020 AV2 kisbolygóról készült felvétel.
©

Egy ilyen felfedezés számos ellenőrzést kíván, ami a hírek szerint már meg is történt: a más helyről végzett független megfigyelések megerősítették az eredményt.

Az adatok alapján kijelenthető, hogy a most felfedezett 2020 AV2 teljesen a Vénusz pályáján belül kering. Az égitest ugyanakkor nem biztos, hogy a Vénusz közelében marad, ugyanis az ilyen kisbolygóknak a pályája nem stabil, arrébb is mehetnek a zónából.

Az égitest a becslések szerint egy 1-3 kilométer átmérőjű lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!