szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók olyan robotokat építettek, melyek nem fémből készültek, így drótok sincsenek bennük: élő sejtek működtetik őket. "Új korszak kezdődik" – mondják.

Békák sejtjeinek felhasználásával élő, emellett programozható gépeket hoztak létre a Vermonti Egyetem kutatói. A milliméternél is kisebb szerkezetek kommunikálnak egymással, és ha kell, össze is kapcsolódnak – ismertette a nem mindennapi munkát az IFL Science.

A fejlesztés talán hangsúlyosabb része, hogy a Xenobotnak nevezett robotkákat egy szuperszámítógép alkotta: a kutatók 500-1000 sejtet felhasználva arra utasították az eszközt, hogy tervezzen belőlük valami használhatót – a gép pedig erre gondolt.

©

A tudósok ezután mikroszkóp alatt, csipeszek és elektródák segítségével, a terveket nagy figyelemmel követve megépítették a kis masinákat. A robotok vázát békabőr- és szívizomsejtekből alkották meg a tudósok. Utóbbi összehúzódása miatt előre irányuló mozgást tesz lehetővé, így a robot képes az önálló mozgásra.

A tudósok szerint a számítógép tervezte organizmusok számos feladatra alkalmasak: veszélyes, szennyező vegyületek távolíthatók, illetve kutathatók fel velük, de az óceánokban összegyűlő mikroműanyagok összegyűjtésénel is jól jöhetnek.

Joshua Bongard, a Vermonti Egyetem kutatója szerint az egyik érdekes kísérlet az volt, amikor a robotok egyikét megvágták és figyelni kezdték, mi történik. "Majdnem teljesen félbevágtuk a robotot, amely összevarrta magát, és folytatta az útját" – mondta.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent tanulmányban bővebb információ is olvasható az újfajta "gépről".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!