szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fizikai biztonsági kulcsként használhatja iPhone-ját vagy iPadjét Google-fiókjának védelmére egy frissítésnek köszönhetően.

Amit az androidosok egy ideje már használhattak, az most az iPhone- (iPad-) tulajdonosok számára is elérhetővé vált: a kétlépcsős hitelesítéshez felhasználhatják telefonjukat (iOS-es készülékeiket) az Advanced Protection Program keretében. Ehhez arra van szükség, hogy az eszköz legalább iOS 10-es operációs rendszert futtasson. Mindez igen hasznos lehet a fiók védelmére, különösen akkor, ha ellopják valakinek a jelszavát.

Egy korábbi Google-tanulmány megállapította, hogy azok a felhasználók, akik biztonsági kulcsot használtak a fiókjukba történő bejelentkezéskor, sosem váltak célzott adathalász támadások áldozatává.

A Google nemrégiben frissítette Smart Lock nevű iPhone-os alkalmazását, és így az iPhone-ból fizikai biztonsági kulcs válhat, egy kis eszköz, amely kriptográfiai úton tokeneket generál, ahelyett, hogy nem biztonságos csatornákon keresztül (pl. SMS, e-mail) kapna tokeneket. A támadó így akkor sem férhet hozzá a Google-fiókhoz, ha birtokában van a felhasználó jelszava. Az alkalmazás az iPhone egy speciális tárterületén tárolja a privát kulcsokat, ott, ahol a biometrikus információkat (ujjlenyomat, Face ID) és az egyéb titkosított adatokat őrzi. Ez viszont csak a modern iPhone-okban érhető el, ezért is megkötés az iOS 10 vagy fejlettebb verzió használata.

©

Mindehhez telepíteni kell a Smart Lock alkalmazást, párosítani kell Bluetooth-kapcsolaton keresztül a telefont a laptoppal, hogy a készülék biztonsági kulcsként legyen beállítva a Google-fiókhoz, majd be kell jelentkezni a Google speciális védelmi programjába (Advanced Protection Program).

Ezután, ha megpróbál bejelentkezni egy Google-szolgáltatásba felhasználónevével és jelszavával a Chrome-böngészőn keresztül, akkor a rendszer felszólítja, hogy nyissa meg a telefonján a Smart Lock alkalmazást, és erősítse meg a bejelentkezést. Érdemes egyébként backup biztonsági kulcsot készíteni a fiókunkhoz, nehogy bajba kerüljünk, ha elveszne a telefonunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik