szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai kereskedelmi minisztérium jelentősen szigorította volna azt a feltételt, amely alapján az amerikai cégek és a Huawei üzletelhetnek egymással. A védelmi minisztérium akadályozhatta meg a szabályozás életbe léptetését.

Az Egyesült Államok tavaly májusban tette feketelistára a Huaweit. A döntés értelmében az amerikai cégek csak bizonyos – azóta már lazított, de igen szigorú – feltételek teljesülése esetén kereskedhetnek a kínai vállalattal, ehhez egy külön engedélyt kell beszerezniük.

A The Wall Street Journal kormányzati forrásra hivatkozva most azt írja, az USA kereskedelmi minisztériumának javaslata szerint a tilalom nem csak azokra a termékekre és szolgáltatásokra vonatkozna, melyekben 25 százaléknál nagyobb az amerikai szabadalmak aránya, hanem már azokra is, melyekben a 10 százalékot meghaladja a mutató.

[Huawei telefonja van? Készüljön, ezek a mobilok kapják meg a Huawei új felületét]

A változtatást állítólag a védelmi minisztérium közbenjárása miatt nem lépték meg: a Pentagon szerint egy ilyen szabály sértené az amerikai cégek érdekeit.

Hogy ez valóban ebben a formában történt meg, vagy a kiszivárogtatással csak üzenni szeretne az amerikai kormány Kínának, azt nem tudni.

©

Egyelőre annyi a biztos, hogy a Huawei termékein – így például a hamarosan debütáló P40-család tagjain – a jelenlegi korlátozás miatt nem lesz ott a Google-ökoszisztéma (vagyis hiányoznak majd róla a Google legfontosabb alkalmazásai), és Androidból is csak egy nyílt forráskódú változat kerül majd a készülékre. Ez igaz a tavaly szeptemberben bemutatott Huawei Mate 30 Próra is, melyet csak most hoz el Magyarországra a vállalat.

A korlátozás jelentős piaci hátrányt jelent a Huaweinek, így ugyanis a Kínától nyugatra eső országokban jóval kevésbé vonzók mobiljai.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben