szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár 6000 kilométert is képes megtenni az a hidrogénnel működő luxusjact, melynek egy példánya már a Microsoft-alapító Bill Gates tulajdona.

Frissítés: a jachtot fejlesztő cég úgy nyilatkozott, Bill Gates nem vásárolt tőlük. A cikkünk eredeti változata alább olvasható.

A világon elsőként Bill Gates vásárolt egyet a Sinot hajógyár Aqua nevű újdonságából, amely nem csak elképesztő ára miatt emelkedik ki a mezőnyből: ez az első olyan luxushajó, amelyet tisztán hidrogén hajt, így rendkívül környezetbarát.

A hidrogénhajtású jacht 500 millió fontjába, vagyis nagyjából 200 milliárd forintba került a Microsoft alapítójának

– írta az Engadget.

A Sinot munkája 2024-re fog elkészülni, vagyis Gates-nek még jó pár évet ki kell bírnia, mire vízre szállhat vadonatúj játékszerével. A hajó mozgatásához szükséges energiát folyékony hidrogénnel töltött tankok biztosítják, emellett egy dízeles megoldást is elhelyeznek benne, ha a legénység nem találna töltőállomást.

A jármű 112 méter hosszú lesz, egyetlen töltéssel pedig nagyjából 6000 kilométert képes majd megtenni. A fedélzeten – Gates kérésére – edzőtermet, medencét és jógastúdiót is kialakítanak, hogy a vendégek semmiben se szenvedjenek hiányt. A hajó kapacitása, a legénységgel együtt, 45 fő.

Bill Gates régóta érdeklődik a fenntartható jövőt szolgáló új technológiák iránt. Egy startup, amelyet ő is támogat, nemrég áttörést ért el a napenergia hasznosításában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
SOS Központ szolgáltatást indított a Telenor, az idősebb családtagoknak jöhet jól

SOS Központ szolgáltatást indított a Telenor, az idősebb családtagoknak jöhet jól

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Áder János visszadobta a családi gazdaságok törvényét

Áder János visszadobta a családi gazdaságok törvényét