szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban került fel a YouTube-ra az a videó, amiben az Amazon-vezér Jeff Bezos, valamint a Tesla- és SpaceX-vezér Elon Musk is feltűnik – egy 1964-ben bemutatott Star Trek részben.

Az elmúlt egy évben több olyan videóval is találkozhattunk, ami bebizonyította, mennyire fejlett a mai deepfake-technológia. Mark Zukerberg például lopott adatokról halandzsázott, életre kelt a Mona Lisa, és nagy port kavart egy kínai arccserélgetős applikáció is. Most egy újabb deepfake-videó került fel a netre, ráadásul egy olyan, amelyre nehéz lenne azt mondani, hogy nem tökéletes.

A felvétel két főszereplője Jeff Bezos és Elon Musk lett, akik arcát a Star Trek nulladik részébe, azaz pilot-epizódjába, a The Cage (A kalitka) című darabba csempészték bele. Musk az űrhajó kapitánya, Christopher Pike bőrében tűnik fel a színen (Pike helyett aztán a valódi első epizódban már James T. Kirk lett a kapitány).

A fenti jelenetet nem egy az egyben vették ki az eredeti epizódból. A kalitkában Pike kapitány és az idegen nem ilyen formában beszélgetnek egymással, a többi szereplőt a videó készítői egyszerűen kivágták a "jelenetből".

A lényeg azonban nem is ez. Aki nem látta még a fent említett részt, azt egész biztosan meggyőzi, hogy a beszélgetés nagyjából így zajlott az epizódban (tekintsük el attól, hogy a párbeszéd így kevésbé értelmes), aki pedig egyáltalán nem ismeri a Star Treket (illetve Muskot és Bezost), annak lényegében fel sem tűnik, hogy egy algoritmus által összerakott videót lát. Márpedig ez az álhírek korában meglehetősen aggasztó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!