szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy járvány idején megsokasodhatnak az álhírek, de nem csak ezért érdemes résen lenniük az internetezőknek. A hekkerek ilyenkor is ott leselkedhetnek a háttérben.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Mióta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-járványt, a hekkerek és az álhírgyárosok is magasabb fokozatba kapcsoltak. A The Next Web most előbbiek kapcsán figyelt fel valami újra: a technológiai lap szerint sok olyan weboldal készül(t), melyek megpróbálnak hozzáférést szerezni a felhasználók számítógépéhez, ám az érintettek erről természetesen semmit nem tudnak.

Ez a fajta támadási kísérlet elsősorban Windows-felhasználókat érint, és igen trükkös módon zajlik. A káros weboldalakat ugyanis tájékoztató jelleggel hozzák létre, de olyan látszatot keltve, mintha azokat egy kormányszerv vagy az illetékes egészségügyi hatóság működtetné. Ezáltal nagyban csökkenhető a lebukás esélye, miközben a netezők nagyobb valószínűséggel fogják megnyitni az oldalt, ahol aztán rá is kattintanak a linkekre. A szakemberek szerint itt kezdődhetnek a gondok.

A támadás céljából készült lapok ugyanis ártalmas kódokat tartalmazhatnak.

Mielőtt a koronavírust világjárvánnyá minősítették volna a WHO szakemberei, több olyan szájt is megjelent, amely a fertőzés országok közti terjedését illusztrálta. A The Next Web szerint a hekkerek ezt az oldaltípust is lemásolták, így érdemes jó alaposan megnézni, milyen URL-re kattintunk tovább.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!