szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány kitörése óta durván leterheltek a Facebook szerverei, de a cég igyekszik mindenkit megnyugtatni: képesek kezelni a helyzetet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány miatt mostanra világszerte mintegy 1 milliárd ember kényszerült arra, hogy átmenetileg bezárkózva, (önkéntes) karanténban töltse a mindennapjait. Mindez azt is jelenti, hogy jelentős mértékben megugrott azok száma, akik valamilyen közösségi szolgáltatáson keresztül tartják a kapcsolatot az ismerőseikkel, kollégáikkal. Hogy ez milyen növekedést jelent, arról eddig keveset lehetett tudni – azon kívül, hogy az adatforgalom jelentős mértékben megemelkedett Európában (is). A Facebook viszont most megmutatta, mit látnak a cég szakemberei a kiszolgálói oldalon.

A cég tájékoztatása szerint a járvány által leginkább sújtott országokban az elmúlt egy hónapban

  • 50 százalékkal nőtt az összes üzenetküldés,
  • a Messenger és a WhatsApp esetében pedig megkétszereződött a hang- és videóhívások száma.

A jelenleg a legrosszabb helyzetben lévő Olaszország esetében ez azt jelenti, hogy

  • a járvány megjelenése 70 százalékkal több időt töltenek el a felhasználók a Facebook alkalmazásaiban,
  • az Instagram és a Facebook Live nézettsége megduplázódott,
  • az üzenetküldés 50 százalékkal emelkedett meg,
  • a – három vagy több résztvevős – csoportos hívások időtartama pedig 1000 százalékos növekedést mutat.
©

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy emiatt ömlene a pénz a Facebookhoz. A cég közlése szerint a járvány miatt ők is érzik a hirdetési piac szűkülését – főként azokban az országokban, amelyek szigorú intézkedéseket vezettek be a vírus terjedése ellen –, ugyanakkor a vállalat a vírus terjedése miatt megnövekedett felhasználói számot nem fordítja bevételszerzésre.

A Facebook szakemberei igyekeznek mindenkit megnyugtatni: a rendszert úgy építették fel, hogy kibírja az olyan megnövekedett terhelést, mint a szilveszter vagy egy fontos sportesemény. Ezekre ugyanakkor van idejük felkészülni, a mostani helyzet azonban mindenkit meglepett. Mint írják, hasonló jelenségre és a rekordok napi megdőlésére még nem volt példa az iparágban.

A cég szerint a helyzet kezelése az átlagosnál jóval nagyobb kihívást jelent, mert a fejlesztők otthonról dolgoznak, ám eddig még így is sikerült stabilan tartani a rendszert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

Matolcsy most az Emírségek példáját nevezte követendőnek

Matolcsy most az Emírségek példáját nevezte követendőnek

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra zivatarveszély miatt

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra zivatarveszély miatt