szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha segélyhívást indít a felhasználó, a központba a hívással együtt automatikusan eljutnak egészségügyi adatai is, ha iPhone-t vagy Apple Watch órát használ – ezt ígéri az Apple új fejlesztése, melynek technikai háttere már megtalálható az iOS operációs rendszer új bétájában.

Az iOS operációs rendszerben tavaly óta adható meg az Orvosi azonosító (Medical ID), amely a felhasználó legfontosabb egészségügyi-orvosi adatainak tárháza. A felvihető információk közé tartozik a vércsoport, a folyamatosan szedett gyógyszerek listája, de az is beírható, mi mindenre allergiás valaki, ha küzd ilyesmivel. (Ha még nem töltötte ki, lépjen be iPhone-ján az Egészség alkalmazásba, majd nyomjon a jobb sarokban lévő profiljára, és válassza az Orvosi azonosító menüpontot.)

©

Az Apple úgy igyekszik hasznosabbá tenni a funkciót, hogy ezt az adatcsomagot baj esetén automatikusan "csatolja" a segélyhívás mellé – ez derül ki az iOS egyelőre béta állapotban elérhető 13.5-ös verziójából. A telefonos operátornak nem kell majd külön kikérdeznie a beteget. Ez gyorsíthatja a segítségnyújtás folyamatát, nem mellesleg óriási segítség lehet a mentőknek, akik a helyszínre tartva a diszpécsertől már tájékozódhatnak a beteg általános állapotáról, egyes paramétereiről.

Ez a fejlesztés csak azokban az országokban működhet, ahol az ilyen adatcsomag (Enhanced Emergency Data) fogadására alkalmas a segélyhívó rendszer. De vélhetően nekik is várni kell majd, az ilyen funkciókat jellemzően először csak az Egyesült Államokban vezeti be az Apple.

Amíg ez a funkció megérkezik, itthon az Országos Mentőszolgálat hivatalos alkalmazását, az ingyenes ÉletMentőt érdemes feltenni a telefonokra, amely ugyan más technológiával, de hasonló funkcionalitást biztosít.

A mentésirányítók ilyen jellegű segítése nem teljesen új: a hozzánk közelebb eső Dániában a Corti nevű mesterséges intelligenciát is bevetik a hatóságok, hogy pontosabban tudják meghatározni, mi történt a bajba jutottal, és milyen ellátásban részesítsék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukasenka szerint az új alkotmány után már nem ő lesz a fehérorosz elnök

Lukasenka szerint az új alkotmány után már nem ő lesz a fehérorosz elnök

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen