szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A remdesivir nevű vírusellenes hatóanyag felgyorsítja a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek gyógyulását – állapította meg egy tíz országban végzett kísérlet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A tanulmány szerint a tíz napon keresztül, intravénásan adott remdesivir lerövidítette a Covid-19-betegségben szenvedők gyógyulási idejét. A klinikai kísérleteket párhuzamosan tíz országban végezték, és mintegy ezer beteget vontak be. Azok a betegek, akik placebót kaptak, nem gyógyultak gyorsabban. A kísérletek során azonban az is kiderült, hogy a vírusellenes hatóanyaggal kezelt betegek között is voltak olyanok, akik végül életüket vesztették a kórban. „A magas halálozási arány miatt egyértelmű, hogy a remdesivir önmagában valószínűleg nem elégséges a gyógyuláshoz” – olvasható a Deutsche Welle német hírportál cikkében.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!