szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy űrutazás előtt mindent meg kell tervezni, még azt is, hogyan és mibe ürítenek majd az űrhajósok. Az amerikai űrhivatal külsősök ötleteit várja az Artemis-misszióhoz.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

A közelgő Artemis-misszió a NASA egyik nagyon fontos projektje. Az akció során ismét asztronauták indulnak majd a Holdra, hogy előkészítsék a terepet a későbbi Mars-utazáshoz. A NASA ezért több dolgot már most elkezdett megtervezni, az egyikhez pedig a lakosság segítségét kérik: ötleteket várnak a holdi vécék elkészítéséhez.

A The Verge cikke szerint a projektet a sok hasonló kiírásban már remek partnernek bizonyult HeroX-szel bonyolítja a NASA. A cél egy olyan toalett megtervezése, amelyet űrbéli körülmények közt, a Holdon is lehet használni. Ehhez nem csupán jó rajztudásra van szükség, a fajansz kialakításához szigorú szabályokat kell figyelembe venni.

Az első és legfontosabb, hogy mivel a holdi gravitáció a földi egyhatoda, a kieső "dolgok" mindenképp lefelé indulnak, ám a megszokottnál lassabban. A vécét tehát ezt a kis nehézséget számításba véve kell elkészíteni, hogy a kiürített anyagok valóban ott landoljanak, ahol kell. Fontos az is, hogy az ülőke a női asztronauták igényeinek is megfeleljen, és gyomorrontás/rosszullét esetén az űrhajósok

a fejük behelyezése nélkül tudjanak hányni.

Ez utóbbira azért van szükség, hogy a kikerült gyomortartalom ne találkozzon össze az asztronauták arcával.

A pályázatokat idén augusztus 17-ig kell benyújtani, az első győzteseket szeptember 30-án hirdetik ki. A kivételesen jó ötleteket a NASA komoly pénzzel honorálja: a teljes keret, amelyet erre a célra elkülönítettek, 11 millió forintnak megfelelő dollár. A NASA kicsik és nagyok ötleteit is várja. Bár a felhívás humorosnak tűnhet, a sikeres munkához gyakorlatilag elengedhetetlen a mérnöki véna.

Hogy mennyire komoly feladatról van szó, azt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) előreláthatólag szeptemberben eljutó vécé mutatja igazán: a fejlesztés képes újrahasznosítani a vizeletet, felhasználható mélyűri utazáshoz, és könnyebben is szerelhető, mint a többi toalett. Nem volt olcsó elkészíteni, a projekt hat év alatt 23 millió dollárnyi forrást emésztett fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!