szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 1850 előtt nyomtatott térképek a könyvtáralapító Széchényi Ferenc gyűjteményéből származnak.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szerdai közleményét minden földrajzot és történelmet szerető ember értékelni fogja. Az intézmény ugyanis közölte: Földabrosz néven új szolgáltatást indítottak, ennek részeként pedig ingyen hozzáférhetővé tettek több száz, 1850 előtt nyomtatott térképet. A digitális változatban elérhető csomagban hazai és külföldi térképeket találni;

mindegyik a könyvtárat alapító gróf Széchényi Ferenc gyűjteményéből származik.

"Nemzeti könyvtári küldetésünket szem előtt tartva kultúrkincseinket jó minőségben és szabad licenc alatt publikáljuk, azaz a forrás megjelölésével szabadon hozzáférhetővé, letölthetővé és felhasználhatóvá tesszük. A célzott kereséshez többszempontú keresőrendszer áll rendelkezésre; a böngészni vágyók földrajzi elhelyezkedés (világ, Európa, Magyarország, távoli tájak) és tematikus csoportosítás (történelmi, hadtörténelmi, város-, hajózási és általános térképek) szerint is válogathatnak. A tájékozódást a térképek részletes bibliográfiai adatainak és tartalmi elemeinek megadásával segítjük" – közölte az intézmény.

©

A most publikált térképek egyik legkülönlegesebbje az az 1670 és 1682 között készült darab, amely Északnyugat-Magyarországot ábrázolja. A képen az ország nyugati sávjában húzódó – a császári fővárost, Bécset védő – török kori végvárvonal és a Bécsig húzódó mögöttes terület látható. "A császári döntéshozók érdeklődésének homlokterébe tartozó vidékről készült műre valószínűleg nagy lehetett a kereslet a polgári lakosság körében is, mivel Érsekújvár elestével mindennapossá vált a török támadástól való félelem" – írták.

A válogatás legrégebbi darabja egy 1614-ben készült, az ókori Görögországot ábrázoló történelmi térkép. De a csomagban a portugálok által a 16. században alapított Olinda (Brazília) holland elfoglalását bemutató 1630-as térkép is található, amely az úgynevezett újságtérképek egyik példája. Francesco Piranesi Pompejiról készített térképe pedig hosszú ideig az egyetlen kartográfiai ábrázolása volt a Vezúv kitörése következtében elpusztult városnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hologram segítségével hoztak össze egymástól távol élő brit családokat

Hologram segítségével hoztak össze egymástól távol élő brit családokat

Kőrössi P. József köszönetet mond Ceauşescunak – Könyvajánló

Kőrössi P. József köszönetet mond Ceauşescunak – Könyvajánló

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok