szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fehérorosz ellenzék ellen használt Nexta Live alkalmazást kiberbiztonsági szakértők szerint tömeges adatgyűjtésre tervezték, az információkat egy orosz szerverre töltötték fel.

Törölte a Google a Play áruház kínálatából azt az androidos alkalmazást, amely személyes adatokat gyűjtött a fehéroroszországi kormányellenes tüntetéseken részt vevő felhasználókról. A Nexta Live nevű app nagyjából három héten át volt elérhető, több ezer alkalommal töltötték le és több száz értékelést kapott.

Az alkalmazás fejlesztői azt állították, hogy a Nexta Live a fehéroroszországi független hírügynökség, a Nexta hivatalos androidos alkalmazása. A Nexta a fehérorosz diktátor, Lukasenka elleni tüntetések idején lett igazán népszerű a tüntetők körében, miután visszaélésekre és rendőri túlkapásokra derített fényt. A szervezet nemrég a Telegramon kiküldött közleményében jelezte, az appnak semmi köze hozzájuk, és valószínűleg felhasználói adatokat akarnak gyűjteni vele.

©

A Nexta ezután arra kért mindenkit, töröljék az appot, jelentsék azt a Google felé, illetve adjanak neki rossz értékelést a Play áruházban.

A jelek szerint sikeres volt a felhívás, ám mostanra nagyon sok tüntető adataihoz férhettek hozzá a fejlesztők. Egy neve elhallgatását kérő fehérorosz kiberbiztonsági szakértő szerint az appot arra tervezték, hogy kémkedjen a felhasználók után, és a tömeges adatgyűjtés volt a célja. Ezeket az információkat rendszeres időközönként egy távoli szerverre töltötték fel.

Ezzel a képpel népszerűsítették a Nexta Live appot.
©

A ZDNet által felkért, androidos vírusokkal foglalkozó Gabriel Cîrlig szerint az adatokat egy orosz IP-címen lévő szerverre küldték el. Az IP-címet korábban több, gyanús webcímhez is hozzákapcsolták már, így valószínűleg megfigyelésből származó adatok lehetnek rajta.

Bár a kapcsolat jelen helyzetben nem elképzelhetetlen, hivatalosan egyelőre senki sem erősítette meg, hogy a megfigyelésre használt app mögött a fehérorosz kormány állna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kijutott a világbajnokságra a női kézilabda-válogatott

Kijutott a világbajnokságra a női kézilabda-válogatott

Műemléki felújításokat díjaztak

Műemléki felújításokat díjaztak

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany