szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Lenovo által elfogadott vállalati forgatókönyvben többek között olyan célkitűzések szerepelnek, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának 50 százalékos csökkentése, valamint új technikák alkalmazásával a szállítási folyamatok során használt műanyagok teljes felszámolása.

Tíz év alatt 92 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását a Lenovo, meghaladva ezzel a 2010-es évre kitűzött 40 százalékos célt. A kínai nagyvállalat 2050-re zéró üvegházhatásúgáz-kibocsátást kíván elérni. A fenntarthatóság érdekében a Lenovo három területen fejleszt, csökkent: az eladott termékek használatában (notebookok, asztali számítógépek és szerverek), a megvásárolt termékekben és szolgáltatásokban, valamint a logisztika és szállítás első fázisában.

Utóbbihoz tartoznak a szállítási folyamatok során alkalmazott újítások. Ilyen például, hogy a ThinkPad termékcsalád készülékei olyan dobozokban érkeznek a fogyasztókhoz, amelyek kialakítása során a műanyag ragasztószalagokat elhagyva, úgynevezett önzáró szerkezetet alkalmaznak – két nyelvvel és egy záró nyílással a doboz alján –, amely a doboz lapjait megfelelően hajtogatva, ugyanazt a stabilitást és biztonságot eredményezi, mint a korábbi, ragasztóval ellátott dobozok.

©

A vállalat kedden kiadott közleményében elismeri, hogy ez egy apró változtatásnak tűnhet, de hangsúlyozza: óriási hatással bír a vállalat ökológiai lábnyomára. A ThinkPad termékek szállításához egészen 2018-ig minden évben 54 tonna egyszer használatos műanyag ragasztószalagot használtak fel a dobozok biztonsága érdekében – ez közel 20 ezer kilométernyi ragasztószalagot jelent, ami körülbelül az egyenlítő hosszának a felét teszi ki.

A kínai gyártó a készülékek szállítása során felmerült további műanyagfelhasználás csökkentésére is környezetbarát alternatívákat keresett, és a polisztirolnak is hadat üzen: ahol lehetséges, természetes rost anyagokból formázott védőcsomagolást és alacsony sűrűségű polietilént használ a hagyományos polisztirol csomagolás helyett.

A vásárlók igénybe vehetik a vállalat azon szolgáltatását, amellyel a csomagolóanyagokat visszaküldhetik, hogy azt a vállalat újrahasznosítsa és további szállítások alkalmával használja. Ezáltal az összes felhasznált és újrahasznosított anyagot egy ciklusban tartják, amellyel minimalizálhatják a hulladékmennyiséget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle

A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle

Jövőre elfogynak a kedvezményes áfás lakások Budapesten

Jövőre elfogynak a kedvezményes áfás lakások Budapesten

Bejelentette visszavonulását Torghelle Sándor

Bejelentette visszavonulását Torghelle Sándor