szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az okostelefonokkal kapcsolatban nem a HP neve jut először az eszünkbe, azért ez a vállalat is halad a korral, ugyanis olyan technológia szabadalmát adta be, amelyik összehajtható telefonokra vagy hasonló laptopokra is alkalmazható.

Sok más vállalat mellett a HP is elképzelte saját összehajtható telefonját. Ez kissé meglepő, ugyanis a Hewlett-Packard nevet elsősorban laptopokhoz, nyomtatókhoz és egyéb elektronikai eszközökhöz társítjuk, telefonokhoz nem annyira. A vállalat utoljára 2016-ban adott ki egy windowsos okostelefont, a HP Elite X3-at, ám azóta csönd volt körülötte ezen a fronton.

Most viszont – a holland LetsGoDigital oldal felfedezése szerint – kagylós kivitelű összehajtható telefonnal jelenne meg a piacon. A cég még 2019 februárjában nyújtotta be szabadalmát a WIPO-hoz (Szellemi Tulajdon Világszervezete), és augusztusban jóvá is hagytak. A szabadalom egy olyan technológiát ír le, amelyet felhasználva hajlékony elektronikus kijelző valósítható meg mobileszközökben, például mobiltelefonban, tabletben, illetve számítógépben.

©

A szabadalmi képeken egy kagylós telefon látható (hasonlóan a 2019-s Motorola Razrhoz és a Samsung Galaxy Z Fliphez), széles pánttal és téglalap alakú testtel. Az összecsukható telefonnak lapos, rugalmas kijelzője van. Ez egy érintőképernyős funkcionalitású OLED-kijelző, amely be van zárva a készülék belsejébe. Ennek eredményeként a kifejlesztett technológia mind kagylós okostelefonra, mind rugalmas képernyővel ellátott összecsukható laptopra alkalmazható.

©

A szabadalom elsősorban a hajlítható kijelző használatával kapcsolatos problémák megoldásáról szól. Mivel egy-egy hajtogatással a belső felület hossza megváltozik a külső felülethez képest, jelentős sérülésveszély áll fenn, ha a kijelzőpanelt gyakran hajtogatják. Ezt a problémát egy nyújtható szerkezettel oldaná meg a HP, olyannal, amelyik vastagabbá válik nyomás hatására. A LetsGoDigital szerint nem zárható ki, hogy a HP ezt a technológiát (először) egy összecsukható laptop esetében szeretné alkalmazni.

A szabadalmaztatott technológia jobb vizualizálása érdekében a LetsGoDigital 3D-rendereléseket készített a szabadalmi vázlatok alapján. Ezek a koncepciók azonban csak szemléltető célokat szolgálnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházakat támadó zsarolóvírusokról is szó lesz egy magyar kiberbiztonsági konferencián

Kórházakat támadó zsarolóvírusokról is szó lesz egy magyar kiberbiztonsági konferencián

Hamvay Péter: Elveszett illúziók

Hamvay Péter: Elveszett illúziók

Családjával zsarolták a Budapesten elítélt brazil drogfutárt

Családjával zsarolták a Budapesten elítélt brazil drogfutárt