szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Külön-külön is ritkák azok az égi jelenségek, melyeket most egyszerre sikerült megfigyelni Skóciában.

Egy este alatt lehetett megfigyelni az északi fény és az úgynevezett holdszivárvány jelenségét Skóciában hétfőn – írta a BBC, amely a képeket is közöl a páratlan látványról.

Az aurora borealist, közismertebb nevén az északi fényt a légkörbe behatoló töltött részecskék (protonok és elektronok) hozzák létre, általában 100–800 kilométer közötti magasságban. Az aurora borealis az északi fényt jelenti, a délit aurora australisnak nevezik. A jelenség színei attól függően változnak, milyen molekulák ütköznek a magasban, de általában zöldes, sárgás, illetve lilás színeket lehet látni, ha kellően tiszta az idő.

©

A sarki fény Magyarországról általában nem látható.

©

A holdszivárvány (moonbow) szintén kivételes jelenség, nevét pedig onnan kapta, hogy nem a napsütés, hanem a holdfény hatására alakul ki. Ez utóbbi létrejöttét erősen befolyásolja a Hold helyzete (elég alacsonyan kell lennie, hogy bekövetkezzen), az égitest fényessége, illetve az égbolt sötétsége.

©

A szakértők úgy tartják, a holdszivárvány a teliholdat megelőző három, illetve az azt követő két napban alakul ki nagyobb eséllyel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Buszmegállóban estek neki szülők egy tanárnak (videó)

Buszmegállóban estek neki szülők egy tanárnak (videó)

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti