szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Timothy Ray Brown halálát daganatos megbetegedés okozta. A berlini betegnek is nevezett férfi őssejtterápiával győzte le a HIV-et.

Meghalt Timothy Ray Brown, az első páciens a világon, aki meggyógyult a HIV-fertőzésből. Partnere a Facebookon osztotta meg a hírt, azt írta, hogy Brown a leukémiával vívott öt hónapnyi küzdelem után, kedd délután hunyt el Kaliforniában. A férfi szerint párja az egész életét annak szentelte, hogy elmondja az embereknek a HIV-fertőzésből való felépülésének történetét, és a „remény nagykövete” legyen.

Az 1966 márciusában született Brownnál 1995-ben diagnosztizálták a HIV-fertőzést, majd 2006-ban leukémia alakult ki nála. Németországban 2007-ben őssejtátültetést végeztek nála. A beavatkozás elsődleges célja a leukémia gyógyítása volt, egy ritka genetikai mutációval élő embertől származó vérképzőszervi őssejteket kapott. Ez a génmutáció természetes ellenállóképességet nyújt hordozójának a HIV-vírussal szemben.

Az első transzplantáció csak részben volt sikeres, ugyanis a HIV-fertőzés eltűnt Brown szervezetéből, de a leukémia nem. Ezért 2008-ban ugyanattól a donortól újabb őssejteket kapott, és úgy tűnt, hogy az a kezelés már a leukémia ellen is hatásos volt. A férfi daganatos betegsége tavaly újult ki, és gyorsan terjedt. Hospice-ellátásában részesült a kaliforniai Palm Springsben, ahol élt.

Jelenleg világszerte több mint 37 millió ember HIV-fertőzött, a fertőzésből kialakuló AIDS betegségnek pedig nagyjából 35 millió áldozata volt az 1980-as évek óta. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már léteznek olyan gyógyszerkombinációk, amelyekkel kordában tartható a vírus, lehetővé téve sok HIV-pozitív ember számára, hogy évekig éljen a betegséggel.

A HIV-ből egy londoni páciens is kigyógyult, ő néhány hónapja lépett a nyilvánosság elé, ma pedig már a Twitteren is lehet követni.

Tudományos áttörés: meggyógyították a második AIDS-es embert, aki rákos is volt

A tudósok régóta próbálják megismételni az eljárást, amely 12 éve egy HIV-fertőzött beteg hosszú távú, teljes tünetmentességéhez vezetett. Most úgy tűnik, hogy a "londoni beteg" néven emlegetett pácienssel sikerült, így bizonyítván, hogy a kezelés sikere reprodukálható. Szakértők szerint a mérföldkő reményt jelent az embereknek: a gyógyulás nem álom, elérhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Hasznos funkció jön: rögzítse kedvenc weboldalait a Windows Start menüjében

Hasznos funkció jön: rögzítse kedvenc weboldalait a Windows Start menüjében