szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokoldalú ultravékony és ultrakönnyű napelemet fejlesztettek ki Szaúd-Arábiában. Ezek az eszközök akár vezeték nélküli áramforrásként is használhatók és orvostechnikai eszközökben is bevethetők.

Az új technológiával készített panelek olyannyira könnyűek, hogy még egy szappanbuborék sem pukkanna szét, ha a felületére helyeznék. Ez a fejlesztés már csak azért is jelentős, mert az ultravékony (-könnyű és -rugalmas) napelemek alkalmazásával számtalan technológia térhetne át vezeték nélküli áramforrásokra – írja az Advanced Science News.

Szerves anyagok már korábban is ígéretesnek bizonyultak ezen a területen, és például a drónoknál már használják is ezeket, azonban a képességeik korlátozottak, nem méretezhetők és az eszköz geometriáját is korlátozzák.

A KAUST (King Abdullah University of Science and Technology) kutatói viszont gyökeresen mást gondoltak ki, és egy hagyományos technológiát, a tintasugaras nyomtatást hívták segítségül. Ennek számos előnye van, beleértve a sokoldalúságot, a testre szabhatóságot és a költséghatékonyságot. A kihívást viszont a megfelelő „tinták” kiválasztása jelentette, amelyekkel felvinni kívánták a rétegeket. Funkcionális festékeket kerestek a napelem minden rétegéhez.

©

Korábban az elektródokhoz indium-ón-oxidot (ITO) használtak, ehelyett a kutatócsoport átlátszó, rugalmas, jó vezetőképességű polimert nyomtatott. Az elektród rétegek tartalmazzák a szerves fotovoltaikus anyagot. Az eszközt parilén bevonattal zárták, amely kellően rugalmas, és megakadályozza, hogy akár a nedvesség, akár valamilyen vegyi bomlás kárt tegyen az eszközben, emellett lehetővé teszi, hogy a napelemet orvosi körülmények között is lehessen használni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló fejlesztésekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi