szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orrát és az ajkát is levágták annak a kora középkori Angliában élt fiatalnak, akinek földi maradványát most alaposabban is megvizsgálták a kutatók.

Kegyetlen csonkításon kellett túlesnie annak a fiatalnak, akinek koponyáját még az 1960-as években fedezték fel régészek. A LiveScience szerint kutatók most újból elővették a maradványt, hogy részletesebben is megvizsgálják; ennek során derült ki, mi miatt tűnt el az angolszász lány orra és ajka. 

A tudósok arra jutottak, hogy a mintegy 1100 évvel ezelőtt élt fiatalt büntetésből csonkították meg: egy éles eszközzel az orrát, valamint az ajkát is eltávolították, illetve valószínűleg meg is skalpolták. A brutális tett pontosan oka azonban máig tisztázatlan. Az áldozat nem sokkal később belehalt sérüléseibe. 

A kutatóknak szénizotópos kormeghatározással sikerült rájönniük, hogy a tinédzser időszámításunk szerint 776 és 899 között élt. A kutatók szerint ebben az időszakban gyakoriak voltak az olyan szankciók, melyek végeredményben testi bántalmazásokat jelentettek. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!