szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nem őshonos leguánok, pitonok és tűzhalak mellett egy újabb betolakodóval kell felvennie a harcot Floridának – figyelmeztette a helyi lakosságot a hatóság.

A Macrochlamys indica nevű apró, Indiából származó szárazföldi csiga most először bukkant fel az Egyesült Államokban. Rendkívül falánk, mindenféle termést megdézsmál, ami az útjába kerül, legyen az saláta, bab vagy jamgyökér. Az állat emellett egészségi kockázatot jelent az emberre.

Az első példányokat egy csigarajongó gyűjtötte be Miamiban, és elküldte őket a Floridai Egyetemnek, ahol a szakemberek azonosították a fajt.

A hatóságok ezután nagyjából 30 csigát gyűjtöttek be Miami lakott területéről és tanulmányozni kezdték a példányokat, megfigyelték a szaporodásukat, ezzel párhuzamosan pedig azt is vizsgálni kezdték, hogy miként lehet kiirtani őket.

A Macrochlamys indica gyorsan szaporodik és különösen jól tud újabb területeken terjeszkedni, valamint alkalmazkodni új viszonyokhoz, ezért reagáltak ennyire gyorsan a felbukkanására.

A hatóságok a közönséges achátcsiga ellen is küzdenek a térségben. A szakemberek szerint a nagy termetű csigánál bevetett módszerek a Macrochlamys indicánál is hatékonyak lehetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!