szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lényegesen kevesebb fájdalommal és gyorsabb gyógyulással jár, ha a torokmandulát nem távolítják el teljesen, hanem egy nagyon pici részt meghagynak – állapította meg egy hosszú távú ausztrál kutatás.

Az adelaide-i Flinders Egyetem tudósai 608 gyerek adatait elemezték, mindannyian 2008 és 2018 között estek át mandulaműtéten. Azt találták, hogy akiknek csak a mandulájuk egy részét távolították el, egy kisebb darabját érintetlenül hagyták, azok átlagosan 4,6 nap alatt teljesen meggyógyultak, szemben a teljes tonzilektómián átesettekkel, akiknek átlagosan 11,1 nap kellett, hogy helyrejöjjenek.

A részleges mandulakivételkor háromszor kisebb volt a valószínűsége, hogy a műtét után vérzés lépjen fel, és nyolcszor kisebb az esélye, hogy olyan súlyos vérzés jelentkezzen, amelyet kórházban kell ellátni.

"A teljes mandulaeltávolítás felfedi a torokizmokat, ami nagy fájdalommal és a vérzés jelentősebb kockázatával jár" – írta közleményében Sara Attard, a kutatás egyik vezetője. "Ha a mandula 90-95 százalékát távolítják el, és meghagynak egy félholdalakú szövetdarabot, az sokkal kevesebb fájdalmat és vérzést okoz. Ez nyilván azt is lehetővé teszi, hogy a gyerek gyorsabban felgyógyuljon és visszatérhessen a közösségbe."

Ausztrália-szerte évente több mint 35 ezer torokmandula-eltávolítást végeznek 17 évesnél fiatalabb pácienseken.

"Az újra meg újra visszatérő torokgyulladás most ritkább, mint régebben. Jelenleg a mandulaműtét leggyakoribb oka a légzés akadályozása, ami horkolást, alvászavart, beszéd- és evésproblémákat okozhat" – mondta Simon Carney, a kutatás vezetője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között

Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire