szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyvalamire biztosan nem lesz alkalmas a Disney kísérleti jelleggel épített robotja: hogy esti mesét olvasson a kisebbeknek.

A rajzfilmipari vállalat, a Disney is rendelkezik kutatási részleggel, amely a Disney Research nevet viseli. Az itt dolgozók változatos témákban kutatnak, az egyik a jövőt sok szempontból meghatározó robotika. A cég alkalmazottai nemrég be is mutatták egy fejlesztésüket, amely olyannyira emberien pislog, hogy a bátrabbaknak is meghűlhet tőle az ereikben a vér.

A robot érdekessége, hogy arca nem teljes, a fogazata és az állkapcsa is látszódik. Ez már önmagában is félelmetessé teszi a fejlesztést, de erre fontos okból volt szükség: csak így követhető, illetve finomítható a robot által kiváltott, finom fejmozgás (mint a biccentés, illetve bólintás), vagy éppen a grimasz, mert a masina, tudniillik, erre is képes.

A Disney újdonsága egy, a nyakában logó kamera segítségével követi a beszélőt, hogy a megfelelő reakciókat adja. A szenzorok nemcsak a partner tekintetét, hanem teljes alakját figyelik, ráadásul egész messziről is képes megfelelő parancsokká alakítani a felvett jeleket: a kutatók szerint a robot 10 méterről is jól dekódolja a vele szemben ülők pillantásait.

A Disney egy kisebb történetet is írt a robotnak. A fejlesztés eszerint egy éppen olvasgató idős bácsi, aki változatos módokon reagál, ha megzavarják őt. Ilyen például, hogy az érzékelhető mozgás hatására a környezetét kezdi fürkészni, ha pedig érdeklődő tekintetet lát, akkor megpróbál kapcsolatot teremteni az illetővel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Az Európai Bizottság vizsgálja a civiltörvény miatt elutasított pécsi alapítvány ügyét

Az Európai Bizottság vizsgálja a civiltörvény miatt elutasított pécsi alapítvány ügyét