szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus leküzdésével jelentkező antitestek az esetek nagy részében a szervezetet segítik. Azonban olyan pácienseket is találtak már, akiknél ennek ellenkezője történt, az antitestek a szervezettel szálltak harcba.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Újabb szokatlan jelenségre lettek figyelmesek a kutatók koronavírus-fertőzésen átesett betegeknél. A szakemberek azt találták, hogy egyes esetekben a szervezet védelmi rendszere nem a vírus leküzdésére állt át, ennek ellenkezője történt:

a beteg szervezete gyakorlatilag önmaga ellen fordult.

Ennek hátterében az autoantitest nevű molekulák állnak. Az általuk kiváltott jelenség nagyon hasonló az autoimmun betegségekhez, melyeknél az immunrendszer a kórokozók helyett tévedésből a szervezetet támadja, mintha a korábbi (egészséges) folyamat egyszerűen irányt váltott volna.

A kutatók arra jutottak, hogy ez a téves immunválasz csak még jobban súlyosbíthatja a Covid–19 lefolyását, és egyben választ adhat arra a kérdésre, hogy egyes betegek miért küzdenek tünetekkel még hónapokkal a fertőzés után is. A szakértők szerint a jelenség maga ismert, az autoantitesteket (autoellenanyagokat) más vírusos megbetegedések is kiválthatják. Ami újdonság, hogy covidos betegeknél most először azonosították őket.

[Az infektológus szerint a következő hetekben megugorhat a halottak száma Magyarországon]

Fontos tudni, hogy az autoantitestek kiszűrésére már napjainkban is léteznek tesztek, mintavételi eljárások, ez pedig a kezelés szempontjából is jó hír: a szakértők úgy tartják, hogy a jelenség ellen hatásosak lehetnek a lupus, illetve az RA (reumatoid artritisz) esetében alkalmazott szerek, mivel e két betegség is nagyjából azonos elven dolgozik. Azaz: képes fölcserélni/megváltoztatni az immunrendszer viselkedését.

Fontos ugyanakkor az is, hogy egyik említett autoimmun betegség sem gyógyítható, a készítmények elsősorban a tünetek visszatérésének gyakoriságát, illetve súlyosságukat csökkenthetik.

Az amerikai kutatók által vezetett vizsgálatba 52 beteget vontak be, valamennyiüket súlyos vagy kritikus covidosnak minősítették. Korábban egyiküknél sem jelentkezett autoimmunhoz hasonló rendellenesség, de a koronavírus-fertőzés után ez megváltozott. Így bukkantak rá a páciensek több mint felénél a már említett autoantitestekre. A kutatók szerint ezek a molekulák lehetnek a felelősek egyes koronavírusos betegeknél látott véralvadási zavarokért is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

Több ezer euróval húzta le a külföldi szülőket egy budapesti iskola igazgatója

Több ezer euróval húzta le a külföldi szülőket egy budapesti iskola igazgatója