Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Régóta működik, éveken át viselte a "megbízható bolt" plecsnit, most viszont elérhetetlenné vált a Turbado nevű webáruház. Amelyről kevesen tudták, de valójában nem is webáruház volt: az eszközök eladása helyett – egy saját megfogalmazása szerint "forradalmian új" modellt alkalmazva – sokszor csak bérbe adta a készülékeket. Emiatt aztán sokan kerülhetnek most bajba azok közül is, akiknek már hónapok óta a zsebükben van a megrendelt telefon, asztalukon a laptop, szobájukban a tévé.

Más online áruházaknál jellemzően sokkal olcsóbban kínálta a telefonokat, táblagépeket, számítógépeket, tévéket és egyéb műszaki cikkeket a turbado.hu címen elérhető bolt, melynek felületéről minap minden eltűnt, csupán egy nem túl biztató üzenet olvasható.

Kedves Megrendelőink! Sajnos a Turbado.hu webáruház tevékenysége jelenleg szünetel. A függőben lévő megrendelések törlődnek. Előre kifizetett megrendelések esetén az összeget a lehető leghamarabb visszatérítjük. Köszönjük megértésüket, és mindenkitől elnézést kérünk az okozott kellemetlenség miatt!

A kereskedelmi szerencsétlenséget elsőként több hazai szakoldal is kiszúrta, a HuaweiBlog és az INTO német és lengyel cikkekben talált választ arra, mi is történhetett az Európa-szerte működő céghálózattal.

©

A TeleSpiegel szeptemberi írása szerint a Turbado Németországban már többször szembe került a hatóságokkal. Korábban a fogyasztóvédelem is figyelmeztette a céget, mivel több tízezer készülékkel nem tudtak elszámolni és ezeket az ismeretlen forrásból származó készülékeket értékesítették általában elég nyomott áron. Most került reflektorfénybe az is, hogy az "értékesítés" kifejezés alatt a Turbado nem egészen azt értette, amit úgy általában érteni szoktunk: a német hatóságok azt is aggályosnak találták, hogy a Turbado a vásárlók megfelelő tájékoztatása nélkül végzi gyakorlatát, amely során

valójában nem eladja a készülékeket a megrendelőknek, csupán készülékbérlési lehetőséget biztosít.

A HuaweiBlog magyarázata szerint amikor a felhasználó megrendelt a Turbadótól valamilyen terméket, valójában nem a vételárat kérik el tőle, hanem csupán a "kauciót" fizeti ki, melyért cserébe tetszőleges ideig megtarthatja az eszközt. Később, ha szeretné, visszaküldheti a terméket és visszakaphat a kaucióból valamennyit. Valószínűleg ez a különleges üzleti modell az oka annak is, hogy a Turbado Kft. neve felkerült a Magyar Nemzeti Bank figyelmeztetéseket tartalmazó listájára, azzal a megjegyzéssel, hogy engedélyhez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem jogosult.

Vélhetően a fenti két dolog, azaz a német fogyasztóvédelem által esetenként kétesnek ítélt forrásból történő eszközbeszerzés, illetve az eladási tranzakció megkerülésével járó "adóelőnyök" miatt tudott a Turbado webáruház konkurenseinél jóval alacsonyabb áron dolgozni.

Ám a hatósági fehérítési utasítások után megroppanhatott az üzleti modell jövedelmezősége. A HuaweiBlog idézi a lengyel Spider’s Web oldal információit is, melyek szerint a lengyelországi Turbado mögött álló Kulm LLC mostanra tetemes, 4 millió eurós adósságot halmozott fel, a céghálózat korábban 170 dolgozói létszáma nemrég 60 fősre csökkent.

Az INTO úgy értesült, hogy tulajdonosa kezdeményezte a Turbado Kft. megszüntetését. Bár a megszűnés történhet úgy is, hogy egy jogutód átveszi a mostani Turbado Kft. szerepét, de valószínűbb, hogy jogutód nélküli megszűnésről van szó. Hasonlóan reménytelennek látja a helyzetet a HuaweiBlog is.

Mi lesz a megrendelésekkel? Mi lesz a vásárlókkal?

A turbado.hu oldalon azt ígérik, mindenkinek mindent visszafizetnek, a teches fórumokban a legtöbb hozzászóló úgy gondolja, óriási szerencséje lesz annak, aki bármennyi pénzt visszakap a cégtől. Megnyugtató, hogy az INTO oldalhoz olyan felhasználói jelzések futottak be, melyek alapján a cég már sok ügyféllel felvette a kapcsolatot, jövő heti visszafizetést ígér.

Az INTO a Tiscali cseh lapra hivatkozva azt írja, hogy a helyi hatóságok a Turbado.cz-t már megbüntették azért, mert a cég nem közölte a vásárlókkal, hogy a garancia meghosszabbítására vonatkozó opció kiválasztásakor az ügyfél nem vásárolja meg a terméket, hanem csak bérli azt. (Ez hasonló a német hatóságok által megtévesztésnek minősített gyakorlattal.) Az INTO szerint amennyiben a magyar áruház is így járt el, ez esetben azok járhattak a legrosszabbul, akik igénybe vették ezt a szolgáltatást, hiszen az ő esetükben van szó bérlésről, míg a többi megrendelés ténylegesen vásárlás lehetett.

Felmerül tehát, hogy mi lesz azokkal, akik már hetekkel, hónapokkal ezelőtt vásároltak – ám csak most tudták meg, hogy valójában nem is vásároltak, a zsebükben lévő készüléket csak bérlik.

Amíg nincs gond az eszközzel, addig használójának lényegében mindegy, hogy van-e Turbado vagy nincsen. Ám amint meghibásodik valami, és a felhasználó garanciális ügyintézést kezdeményezne, már problémás a helyzet. Ha a Turbado Kft. valóban megszűnik, és valóban jogutód nélkül, akkor hozzá már nem lehet fordulni.

A gyártók szervizei pedig teljes joggal utasíthatják el a garanciális javítás kérelmét, hiszen a felhasználó nem tudja igazolni, hogy ő a jogos tulajdonosa a készüléknek. Mert hát valóban nem ő a tulajdonosa, hanem a Turbado Kft., a "vásárló" csak bérli az eszközt.

A legtöbben jótállási jegyet sem kaptak a készülék mellé, ezt a Turbado is elismeri az időközben elérhetetlenné vált weboldalán. Természetesen akár a gyártók által üzemetetett javítóhely, akár a partnerszerviz ilyen esetben is elvégezheti a szerelést, ám így nagyon jó esély van rá, hogy jótállási időn belül is csak pénzért.

Hogy hány embert érint a gond, arról bár pontos információt nem ad, de nagyságrendet sejtet, hogy a Céginformáció.hu adatbázisa szerint a 2013. nyarán alapított magyar Turbado-vállalkozás tavaly 387 518 000 forintos nettó árbevételre tett szert. Ebből – főleg a nyomott árakat figyelembe véve – igen sok eszközre, vásárlóra (bérlőre) következtethetünk.

Az érdeklődők hiteles tájékozódását vélhetően az sem segítette, hogy a népszerű árösszehasonlító oldalon, az Árukeresőn évek óta szerepelt a "megbízható bolt" plecsni a Turbado neve mellett. Sőt, még most is az szerepel a termékeket jelenleg nem kínáló cég adatlapján.

©

Az Árukereső leírásából kiderül, hogy a minősítés megszerzésének feltétele, hogy a legutóbbi 60 nap alatt legalább 10 vélemény érkezzen be, melyek átlaga legalább 4,2.

A Turbadót a vásárlói tapasztalatok és értékelések alapján az Árukereső 2015-ben és 2019-ben Minőségi díjjal ismerte el az Ország Boltja nevű versenyén, 2018-ban és 2019-ben a Népszerűségi díj első helyezettje lett a Turbado.

©

Az Igazságügyi Minisztérium céginformációs adatbázisa szerint a Turbado Kft. vezető tisztségviselője Stampfler Barbara ügyvezető igazgató. Nyilvános LinkedIn-profilja szerint még mindig betölti ezt a pozíciót. Próbáltuk őt írásban elérni, de egyelőre nem sikerült. Amint válaszol kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne

A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon