szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyáron bukkantak rá a kiberbiztonsági kutatók arra a 72 GB-os adatbázisra, ami mintegy 350 ezer Spotify-fiók belépési adatait tartalmazta.

Mintegy 350 ezer felhasználói fiók tulajdonosát volt kénytelen értesíteni a Spotify, miután kiderült: egy igen komoly adatszivárgás következtében illetéktelen kezekbe kerültek a belépéshez szükséges információik. A titkosítás nélküli adatbázisra, amiben a kiberbűnözők az információkat tárolták, a vpnMentor nevű cég bukkant rá még a nyáron.

A ZDNet beszámolója szerint a teljes adatbázis mintegy 72 GB-ot tesz ki, és több mint 380 millió rekord található benne – többek között a felhasználói nevek, jelszavak, a felhasználók által beállított országok, valamint az is, hogy az adott információkkal hozzá lehetett-e férni a fiókhoz.

©

A lap szerint a hatalmas lista nem a Spotify-tól került illetéktelen kezekbe, azokat több más adatszivárgásból szedték össze. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például egy webhelynél sikerül megszerezni a belépési adatokat, azokat máshol is felhasználhatják, mivel sokan ugyanazt a felhasználói név / e-mail cím + jelszó párost használják több különböző szolgáltatásnál is.

A vpnMonitor még júliusban bukkant az adatbázisra, majd július 9-én értesítette is erről a Spotify-t. A cég állítólag azonnal intézkedett, és elkezdte lecserélni az érintett felhasználók jelszavait, akiknek erről értesítést is küldött.

Fontos tanulság: továbbra sem szabad ugyanazokat a belépési adatokat használni a különböző oldalakon. Aki szeretné biztonságosan használni a jelszavait, annak érdemes lehet kipróbálnia a LastPass nevű jelszókezelőt. Ha viszont szeretné saját maga megjegyezni, arra is tudunk egy remek módszert – de az is jó, ha megfogadja az FBI tanácsát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

A Microsoft végre rászánta magát, hogy kijavítsa a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft végre rászánta magát, hogy kijavítsa a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

Tovább gyorsul a járvány Spanyolországban, több mint 84 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma a hétvégén

Tovább gyorsul a járvány Spanyolországban, több mint 84 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma a hétvégén