Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Régen a pénztárca volt ott mindenki zsebében, aztán jött mellé az mobiltelefon. Mostanában már elég a kettő közül csak egyet magunkkal vinni, ha fizetni szeretnénk. Sőt, valójában egyikre sincs szükség.

Érezhetően megváltoznak majd a mindennapok Magyarországon 2021. január 1-jén. Bárhová megyünk majd – és reméljük, addigra már szabadabban lehet majd bármikor, bárhova menni –, szinte mindenhol lehet majd bankkártyával fizetni. Nincsenek többé olyan "véletlenek", hogy pont mindig akkor nem működik a terminál, amikor ott járunk. Annak is vége, hogy ezer forint alatt nem engedi a kereskedő a kártyás fizetést. A 2020. évi LXXVI. törvény ugyanis kimondja, hogy

ahol pénztárgép üzemel, ott mindenhol kötelező lesz a vállalkozás valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani: mindig, bármely értékű vásárlásra. Ez pedig praktikusan kártyaterminál lesz.

Annak a kornak pedig már régen vége, amikor nem minden terminál volt képes érintéses fizetésre. Így aztán ahol fizethetünk bankkártyával, ott fizethetünk a telefonunkba épített mobiltárcával is. (A kereskedők számára jó hír, hogy már nekik is elég egy telefon – terminál helyett – a fizetés fogadásához.)

És egyre szívesebben fizetünk. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly év végén készült reprezentatív kutatása szerint tízből három okostelefonos tud róla, rendelkezik a készüléke a mobilfizetést is lehetővé tevő NFC-technológiával. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint a magyar felhasználók már több mint 500 ezer bankkártyát digitalizáltak mobiltelefonjukba. A Mastercard pedig arról tájékoztatott nemrég, hogy a mobiltárcás tranzakciók száma közel háromszorosára nőtt 2019 és 2020 szeptembere között.

Milyen telefon kell hozzá? És milyen bank?

Az Apple fizetési megoldása viszonylag későn ért Magyarországra, a 2014 őszén indult szolgáltatás tavaly május óta érhető el nálunk. Azóta viszont erőre kapott: az iPhone-osok már hét hazai pénzintézetnél (és néhány külföldi, de itthon is elérhető szolgáltatónál) köthetik össze bankkártyájukat az Apple Pay rendszerével.

 • CIB Bank

 • Erste Bank

 • Gránit Bank

 • K&H Bank

 • MKB Bank

 • OTP Bank

 • Raiffeisen Bank

Az Apple Pay használatához iOS 10-es vagy újabb rendszerű iPhone 6 vagy újabb iPhone, illetve watchOS 3-as vagy újabb rendszerű Apple Watch szükséges.

©

Aki hozzáadja kártyáját Apple ID-jéhez, az utána nemcsak iPhone-okon, hanem a gyártó ökoszisztémájának más eszközein is fizethet vele. Például Apple Watch-on, így már sem pénztárcára, sem telefonra nincs szükség a bevásárláshoz, elég csak kétszer megnyomni az egyik gombot, majd a terminál közelébe emelni a csuklónkat.

Nem árt tisztában lenni vele, hogy az Apple nem engedi meg, hogy készülékei NFC-chipjét harmadik fél használja. Így aztán iPhone-okon és Apple Watch-on csak az a bank kínálhat mobilfizetést, amelyik leszerződik a gyártóval.

A konkurens Google Pay múlt kedden ugyan csak szűk körben, de öt év után végre elérhetővé vált itthon is. A szűk kör azt jelenti, hogy csak a Revolut, a Curve és a Monese szolgáltatóknál, a hazai kereskedelmi bankoknál egyelőre nem.

De azoknak sem kell szomorkodniuk, akik androidos felhasználóként hagyományos bankok ügyfelei. Ugyanis az operációs rendszer mögött álló Google és az androidos telefonok gyártói sem olyan szigorúak, mint az Apple. Ebből következik, hogy az androidos eszközök NFC-chipjét bármely bank alkalmazása használhatja, tehát amelyik androidos mobilban van NFC, azzal nagyon jó eséllyel lehet fizetni is. (A funkció eléréséhez 4.4-es verziószámú Android operációs rendszer szükséges.)

©

Ez a lehetőség hat magyarországi bank ügyfelei előtt áll nyitva, ha a Play áruházban kikeresik és letöltik pénzintézetük androidos alkalmazását.

 • Budapest Bank

 • Erste Bank

 • Gránit Bank

 • K&H Bank

 • OTP Bank (Simple)

 • Raiffeisen Bank

Mit tehetek, ha megfelelő mobilom van, de a bankom nem szerepel a listában?

Az OTP által üzemeltetett Simple-t más bankok ügyfelei is használhatják, így – mind iOS, mind Android esetében – azok is fizethetnek telefonjukkal, akik a listákon nem szereplő bankok ügyfelei.

Ahhoz, hogy valaki használhassa a mobilfizetést, le kell töltenie készülékére az OTP Simple alkalmazását, majd azon belül kell igényelni a Simple kártyát. Ha ez kész, akkor iPhone-okon már csak hozzá kell adni a virtuális Simple kártyát az Apple Wallethez, Androidon pedig be kell állítani elsődleges fizetési megoldásként.

A simple-ös megoldásnak az hátránya, hogy az így létrehozott virtuális kártya pre-paid, azaz előre feltöltős – annyit költhet róla az ember, amennyivel előre feltölti. Jogszabályi korlát miatt a Simple kártyát havonta maximum 65 ezer forint erejéig lehet mobilfizetésre használni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!