szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint fontos kísérleti célt szolgál az a küldetés, amely keretében egy kerti törpét juttatott alacsony Föld körüli pályára egy új-zélandi cég.

Az Electroc rakétákkal műholdakat pályára állító Rocket Lab nemrég egy kis kerti törpét is az űrbe küldött. A furcsa vállalkozásnak tudományos célja van: a Chompski nevű bábut egy különleges 3D-nyomtatási technikával állították elő, amely elviekben űrbéli körülmények közt is remekül tartja magát. De hogy mennyire, azt még nem tudni, ezt vizsgálják most.

Az új-zélandi cég a Valve nevű játékvállalattal milliárdossá vált Gabe Newellel közösen tervezte meg a felbocsátást. A törpének ráadásul videojátékos vonzata is van: a figura a Half-Life 2: Episode Two című nagysikerű játékszoftverben is felbukkant.

©

A kísérlet, illetve felbocsátás jótékony célokat is szolgált, Newell ugyanis egy kisebb játékot szervezett a projekt indulása köré, amely végeztével 286 ezer új-zélandi dollárt gyűjtöttek. A pénzt egy helyi gyermekklinika kapja.

©

A kerti törpe nem csak úgy kering odafönt: egy Electron rakéta szerelve kémleli a Földet, egyébként pedig, legalábbis a cég állítása szerint, nem növeli az űrbéli szemétmennyiséget. A figura ugyanis a rakéta visszatérésekor darabjaira hullik majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Messi először kapott pirosat a Barcelona nagycsapatában, akár 12 meccsre is eltilthatják

Messi először kapott pirosat a Barcelona nagycsapatában, akár 12 meccsre is eltilthatják

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

A szenátus republikánus frakcióvezetője szerint is Trump provokálta ki a Capitolium ostromát

A szenátus republikánus frakcióvezetője szerint is Trump provokálta ki a Capitolium ostromát