szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a svájci szabályozó áldását adja rá, úgy akár a jövő elején forgalomba kerülhet a Facebook digitális pénze, a Libra. Az újfajta kriptovalutával nem csak a közösségi oldalon lehetne vásárolni.

A sok pénzügyi szereplő által kritizált Libra, a Facebook első, saját digitális pénze már 2021 januárjában megjelenhet a piacokon – értesült a Financial Times. A Librát az amerikai dollárral egyenértékű valutaként terjesztené Mark Zuckerberg vállalata, ha a svájci pénzügyi felügyelet kedvező döntést hoz.

A Librát 2019-ben jelentette be a Facebook, egy olyan valutaként, mellyel gyors és biztonságos tranzakciók lennének bonyolíthatók mind a közösségi oldalon, mind azokban az üzletekben és webshopokban, ahol elfogadják a pénznemet. A Facebook e célból egy 27 fős tagvállalatot is létrehozott korábban, olyan hangsúlyos szereplőkkel benne, mint a Mastercard, a Visa és a PayPal, noha utóbbiak már elhagyták a hajót, mert nem kívánnak részt venni a projektben. A Librát az amerikai politikai élet is kritizálta, amiért nem látják biztosítottnak a pénznem független működését. (A valuta ugyanis bár egy befektetői csoport “terméke”, azt a gyakorlatban mindenki a Facebook pénzének nevezi.)

A közösségi oldal azért fogott bele a digitális pénznem megvalósításába, mert a kínai gazdaság években mérhető előnyre tett szert a területen: az országban hosszú ideje működnek a kriptovalutákat is elfogadó helyek, a pénzküldés pedig az üzenetküldéshez hasonló egyszerűséggel működik. Az ügybe nem lehet nem belelátni a Facebook saját célkitűzését sem: a kommunikációs szférát már megnyerték, így a pénzügyekben terjeszkednének tovább.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szállodások szövetsége szerint pünkösdig is tarthatnak a korlátozások

A szállodások szövetsége szerint pünkösdig is tarthatnak a korlátozások

Kártérítésként fejenként százezer forintnyi dollárt fizet több amerikai felhasználójának a Facebook

Kártérítésként fejenként százezer forintnyi dollárt fizet több amerikai felhasználójának a Facebook

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban