szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár már nincsen túl sok eredeti Apple-1 számítógép a világon, időről időre azonban előkerül egy-egy darab, elsősorban aukción és persze méregdrágán. Így lesz egy december 10-én is.

December 10-én kerül aukcióra egy működő Apple-1 számítógép az eredeti dobozában, amelyen ott az aláírása a gép kifejlesztésében oroszlánrészt vállalt Steve Wozniaknek. Az Apple-1 gépek voltak az első számítógépek, amelyeket az Apple gyártott, és Steve Jobs adott el szülei garázsából 1976-ban, 666,66 dolláros áron. 175 darab Apple-1 számítógépet gyártottak, és ezeknek már csak kevesebb mint a fele létezik.

Az RR Auction által értékesíteni szánt Apple-1 számítógépet Corey Cohen szakértő állította vissza eredeti működési állapotába idén szeptemberben, szerinte a jelenlegi állapot a 10 pontból 8-at érdemel. A gép legfigyelemreméltóbb jellemzője az aukciós ház szerint, hogy dokumentáltan teljes mértékben működőképes: a rendszer egy átfogó teszt során nagyjából nyolc órán át hibátlanul működött. Ráadásul ez azon kevés modellek egyike, amelyekhez az eredeti doboz is megvan, ráadásul a belső oldalán ott van Wozniak szignója, amit 2005-ben firkantott egy fekete filctollal. Az aukcióra kerülő csomag része még egy eredeti Apple Cassette Interface (ACI), egy kezelési útmutató az Apple-1-hez, egy Apple-1-tápegység, egy Datanetics billentyűzet, egy 1976-os Sanyo monitor és egy Panasonic kazettás lejátszó.

©

Az aukció december 17-ig tart, és a kikiáltási ár 50 ezer dollár (ez nagyjából 15 millió forintnak felel meg). Ennél persze valószínűleg többre számít a gép tulajdonosa, és nem is alaptalanul, az ilyen gépek korábban több százezer dollárért keltek el. Például az év elején egy hasonló, üzemképes Apple-1 (ugyanolyan, 8/10-es állapotban) 458 711 dollárt ért meg új tulajdonosának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy országban vagy városban is megrendezhetnék a foci-Eb-t?

Egy országban vagy városban is megrendezhetnék a foci-Eb-t?

Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő