szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Libra helyett Diemnek kell majd nevezni a Facebook által megálmodott pénznemet. Már amikor nevezni kell majd valahogy, a bevezetés ugyanis egyelőre csúszik.

Az először Libra néven bejelentett digitális pénznemet a Facebook találta ki, hogy új korszakot nyissanak az online fizetéses megoldásokban. Mostantól Diemnek hívják – közölte a Diem Association.

A projekt már a bejelentéstől számítva rengeteg kritikát kapott, mert sem az amerikai döntéshozók, sem a felügyeleti szervek nem látták biztosítottnak, hogy az Mark Zuckerberg birodalmától teljesen különállóan működik majd. A kezdeti félelmek miatt a pénz bevezetésével foglalkozó társulás – amely előzőleg Libra Association néven futott – több tagja is inkább kiszállt a munkából. A távozók közt volt például a PayPal, a MasterCard és a Visa is.

A Diem nem teljesen kriptopénz, ugyanis árfolyamát az amerikai dollárhoz igazítanák, így valódi pénz is lenne a digitális berkekben létező valuta mögött. A Facebook egyébként pedig nem csak a saját felületén engedélyezné a használatát, úgy vélik: idővel szinte bármely (tengerentúli) boltra ki lehetne terjeszteni, ahol adott lehetőség az online fizetésre. Ez persze még erősen vágyálom, előbb ugyanis a svájci pénzügyi hatóságnak engedélyeznie kell a Diem piaci debütálását. Ez egyelőre várat magára, de hamarosan megtörténhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balin utcai fekvőtámasszal büntetik azt, aki nem hord maszkot

Balin utcai fekvőtámasszal büntetik azt, aki nem hord maszkot

Elborította a műanyagszemét a Kékestetőt a hétvégén

Elborította a műanyagszemét a Kékestetőt a hétvégén

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában