szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rövid idő alatt több cég is arról tájékoztatta a Facebookot, hogy ígéreteikkel ellentétben mégsem vesznek részt a Libra digitális pénz megvalósításában. A projekt két kulcsfigurája is távozók közt van. Ráadásul van, aki lopással vádolja Zuckerbergéket.

Ígéretes projektként indult, de lehet, hogy végül semmi nem lesz a Facebook saját, virtuális pénzneméből, amellyel az online fizetést szeretnék egyszerűbbé tenni Mark Zuckerbergék. A Libra még nem elérhető, kiadását egy több vállalatot is magában foglaló szervezettel tervezi véghez vinni a Facebook, ám a támogatók névsora erősen fogyatkozik.

A PayPal pár napja fújt visszavonulót (ennek okát hivatalosan továbbra sem indokolták meg), mostanra pedig újabb cégek közölték, hogy inkább nem szeretnének a támogatói lenni a Libra-projektnek. Közülük előbb a kaliforniai Stripe, ezután az Ebay, majd a Mastercard jelezte, hogy kényelmetlenné vált számára a munka, ezért nem támogatja tovább a Libra körüli szervezkedést.

[A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben]

A vállalatok nem részletezték a döntésük okait, habár azt majdnem felesleges is lenne: az új pénznem fejlesztésével kapcsolatos munkát egyre többen ellenzik, és nem csak vállalati szinten. A németek és a franciák szeptemberben tudatták a Facebookkal, hogy minden eszközzel gátolni fogják a Libra európai bevezetését. De az amerikai politikusok és a pénzügyi világ egyes szereplői sem nézik jó szemmel, min mesterkedik a Facebook. Utóbbiak meghallgatásra is hívták a cég illetékeseit, mert a valuta szerintük veszélyt jelenthet a globális pénzügyi stabilitásra.

A helyzet azért is kényelmetlen Zuckerbergék számára, mert a jelek szerint nem teljesen saját kútfőből dolgoztak, amikor a Librához tartozó digitális pénztárcához ért a munka. A képen a mobilbankolással foglalkozó Current, és a facebookos Libra tárolásához használt Calibra logói láthatók:

Az ügy akkora felháborodást keltett, hogy a Current azóta jogi útra tereli dolgot, mert meglátása szerint a Facebook egyszerűen lemásolta a cég védjegyét. Az ábrákat állítólag ugyanaz a stúdió, a San Fraciscó-i Character készítette, az viszont nem világos, hogyan hibázhattak ekkorát. Ha ugyanis mindkettőt ők dolgozták ki, a formának minimum ismerősnek kellett volna lennie házon belül.

Ha értesülni szeretnfe a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete

Megszállták a 3-as villamost a rendőrök

Megszállták a 3-as villamost a rendőrök