szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Régóta hangoztatják már egyes piaci szereplők és az USA-ban működő szervezetek, hogy a Facebook túlságosan nagyra nőtt, a kisebb vállalkozásokat pedig megfojtja. Az érintettek türelme most végleg elfogyott.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), valamint 48 amerikai állam beperelte szerdán a Facebookot, amiért az monopolhelyzete miatt nem hagy levegőhöz jutni más, kisebb vállalkozásokat.

A tengerentúli szervezetek régóta problémásnak tartják, hogy a Facebook kezében összpontosul a mobilkommunikáció java. A közösségi oldalhoz ugyanis nem csak a Messenger üzenetküldő tartozik, a vállalatnak a WhatsApp és az Instagram is a része, miután mindkét szolgáltatást – dollármilliárdokért – felvásárolták.

A mostani per megindítói a monopóliumellenes törvény megsértésére hivatkoznak, és azt követelik: válasszák le a cégről a WhatsAppot és az Instagramot, hogy a két szolgáltatás ne gazdagítsa tovább a Facebookot. Illetve, hogy az ne lehetetlenítsen el másokat.

Az FTC azt állítja, hogy a Facebook szisztematikus stratégiával hárította el a monopóliumát fenyegető veszélyeket. (Más kérdés, hogy a cég korábbi akkvizícióit éppen az FTC hagyta jóvá.) A felügyelet hivatkozik Mark Zuckerberg Facebook-alapító egy kiszivárgott levelezésére is, melyben a közösségi oldal első embere arról írt:

nincs értelme versenyezni másokkal, ha egyszerűen fel is vásárolhatják a konkurenciát.

A Facebooknak márpedig van miből vásárolni, hiszen sem a koronavírus-járványt, sem a cég ellen indított bojkottot nem érezték meg.

A Reuters cikkében azt írja, az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma októberben beperelte a Google anyavállalatát, az Alphabetet, mondván a cég piaci erejét felhasználva esélyt sem ad a konkurenciának. Ehhez hasonló ügybe keveredett most a Facebook.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Népszava: 717 ezer felnőtt nem szerepel az oltási tervben

Népszava: 717 ezer felnőtt nem szerepel az oltási tervben

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon