szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közösségi oldalakon terjed, hogy a koronavírus-fertőzés egyes esetekben foghulláshoz is vezethet. A témában felszólaló szakorvos úgy véli, a híresztelésnek ugyan lehet alapja, de ebben a formában nem igaz.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-fertőzés okozta szövődményekről még nem tudunk mindent, ezért szinte valamennyi fejlemény ijesztőnek tűnhet – az emberek pedig hajlamosak felkapni őket. Így történt ez az amerikai kongresszusi képviselő, Louie Gohmert történetével is, aki egy hét eleji sajtótájékoztatója közben elveszítette egy fogát. Illetve, mint utólag kiderült, valójában csak a fogra húzott koronát.

A politikus közismerten covidos volt korábban, ezért többek azonnal párhuzamot vontak a vírus és a kihullott fog között: Gohmert nagy valószínűséggel a fertőzés miatt – vagy annak mellékhatásaként – veszítette el a fogdarabot. A történet legalábbis így terjedt el a Twitteren.

Az IFL Science tudományos-ismeretterjesztő portál egy fogszakorvossal közösen vizsgálta az ügyet. Ollie Jupes azt mondta: nagyon valószínűtlen, hogy a koronavírus egymaga foghulláshoz vezessen, legalábbis a folyamat, az összefüggés nem ennyire egyszerű.

A fogorvos szerint a fogdarab elvesztése a leggyakrabban valamilyen gyulladás, például ínybetegség következménye. Jupes szerint nem lehetetlen, hogy a Covid súlyosbítja a beteg ínnyel kapcsolatos panaszait, de a fogvesztés jelenségét a vírus önmaga aligha képes kiváltani.

A fogorvos arra is figyelmeztetett, hogy a foghullásnak általában más előzménye is van, amelyre időben érdemes odafigyelni.

Azt ugyanakkor elismerte a szakorvos, hogy a Covid-fertőzöttek hajlamosak elhagyni magukat, és így az általános szájhigiéniáról is megfeledkezhetnek. Ezt nem tanácsos követni, mert a fogápolás a betegséggel töltött időszakban is rendkívül fontos.

Betalálták a konteóhívők a 90 éves brit nőt, aki elsőként kapta meg a Pfizer/BioNTech vakcináját

Az oltásellenes Louise Hampton arról írt és beszélt a Facebookon, hogy a 90 éves Margaret Keenan valójában színésznő, aki eljátszotta, hogy megkapja az oltást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Orvos a gyorsan kifejlesztett vakcinákról: nem a tíz hónap kevés, a tíz év feleslegesen sok

Sokan Messiásként várják a koronavírus elleni védőoltást, mások viszont biztosak abban, hogy ilyen rövid idő alatt csak összecsapni lehetett a vakcinát. Egy amerikai orvos, aki maga is részt vesz gyógyszerkutatásokban, megmagyarázza, hogy nem a tíz hónap kevés, sokkal inkább a más oltások engedélyeztetését megelőző tíz év a feleslegesen sok.

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Ingyen utazhatnak az alsósok a helyközi és a BKK-járatokon az iskolák újranyitása után

Ingyen utazhatnak az alsósok a helyközi és a BKK-járatokon az iskolák újranyitása után

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is