szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adatvédelemre vonatkozó európai irányelvek miatt a Facebook több dolgot is kivett a Messengerből és az Instagramból. Remélik, hogy hamar visszakapcsolhatják őket.

December 21-től az Európai Unióban működő üzenetküldő szolgáltatásokra, így a Facebook Messengerre, valamint a cég birtokában lévő Instagramra is kiterjesztik az elektronikus hírközlési adatvédelmi rendeletet (e-Privacy). Ez az Általános adatvédelmi rendelethez (a GDPR-hez) hasonlóan a magánélet és a digitális adatok védelmét szolgálja.

A Facebook szerint egyelőre nem látni, hogy a két alkalmazás funkciói vajon megfelelnek-e az újabb szabályoknak, ezért – saját számításuk szerint csak ideiglenesen, de – mindkét appból eltávolítanak bizonyos eszközöket. A változás következményeként az európai facebookozóknál (így pedig a magyaroknál is) nem lesz elérhető többek közt

  • a messengeres beszélgetésekben való keresés,
  • nem lehet majd becenevet adni az ismerősöknek, így ők kizárólag a valódi nevükön lesznek láthatók,
  • és nem lehet például szavazásokat indítani a chatpartnerek bevonásával.

A BBC szerint a változtatás nem egyszerre, hanem fokozatosan ér el a felhasználókhoz. Így előfordulhat, hogy míg tegnap minden probléma nélkül tudott keresni a beszélgetésekben, holnaptól már nem lesz rá lehetősége.

A szerkesztőségünkhöz befutott jelzések szerint több magyar felhasználónál már érzékelhető az eltűnő funkciók jelensége.

A Facebook azt reméli, hogy a korábban kivett programfunkciókat gyorsan vissza tudja állítani, de hogy erre mennyit kell várni, azt nem közölték.

A Messenger használata más tekintetben is változik, erről szerdán adtak ki hivatalos tájékoztatót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél