szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vakcinát kifejlesztő Sinovac még nem közölte az eredményeket a vizsgálata utolsó szakaszáról.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár által kidolgozott koronavírus elleni védőoltás 91,25 százalékos hatékonyságú, és ez az arány még nőhet a késői kísérleti szakaszban – közölték török kutatók csütörtökön, miután Törökország a második állam lett, ahol a vakcina tesztelését végzik.

A kutatók, részben a kormány tudományos tanácsának tagjai közölték, hogy nem találtak súlyos mellékhatásokat a CoronaVac törökországi tesztje során, leszámítva egy embert, akinek allergiás reakciói voltak. A kísérleteket 7371 véletlenszerűen kiválasztott önkéntes részvételével végezték, és a vakcina szerintük biztonságos.

A CoronaVac gyengített vírusokon alapuló védőoltás.

Fahrettin Koca török egészségügy-miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy ez az első közlés az oltóanyag eredményességéről, a SinoVac elhalasztotta januárra a kísérletek utolsó szakasza eredményeinek ismertetését.

Törökország 50 millió adag kínai vakcinát rendelt december 11-i határidővel, de a szállítást elhalasztották. Fahrettin Koca sajtótájékoztatóján közölte, hogy az oltóanyag hétfőn érkezik, és Törökország mintegy 9 millió embert immunizál az első csoportban, élükön egészségügyi dolgozókkal. Fahrettin Koca azt mondta, hogy közel van a megállapodás a Pfizer és a BioNTech védőoltásáról is. Kiemelte: Törökország 4,5 millió adagot vásárolhat ebből március végéig, de 30 millió adagra lesz elővételi joga.

A török egészségügy-minisztérium csütörtöki adatai szerint az elmúlt napban 18 102 új igazolt koronavírus-fertőzöttet jelentettek, a halálesetek száma 254 volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
CEU: Van egy igen komoly hasonlóság az elméleti matematikusok és ön között

CEU: Van egy igen komoly hasonlóság az elméleti matematikusok és ön között

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget