szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai Henan tartományban fekvő Anjangban tárták fel a régészek azt az 1400 éves síremléket, amelyben a buddhizmusra és egy ősi perzsa vallásra utaló leleteket is találtak.

A téglából épült sírhely a Szuj-dinasztia korából (581–618) származik. A fehér márványból készült ágyra a sír tulajdonosának életéről tudósító jeleneteket és vallási történeteket véstek. Az ágy mindkét végén az ősi perzsa vallás, a zoroasztrianizmus egy alakja látható. De buddhista stílusú lótuszábrázolásokat is faragtak bele – mondta Csiao Peng, az anjangi ásatások igazgatója.

A márványágy díszítése betekintést enged a Szuj-dinasztia korának kőfaragási technikájába, és a kínai síremlékekben található kőágyak fejlődésének, formálódásának tanulmányozásához is adalékkal szolgál – fűzte hozzá Csiao.

©

A helyi régészeti intézet vezetője, Kung Tö-ming elmondta, hogy a sírban egy Csü Csing nevű ember és a felesége nyugszik. A sírfeliratok nemcsak a pár nevét árulják el, hanem beavatnak életük egyes részleteibe is.

Kung szerint a Csü család Lunghszi régióban élt a mai Kanszu tartományban. A régió egykor fontos része volt az ősi selyemútnak, az európai, nyugati és közép-ázsiai kulturális hatások is nyomot hagytak benne.

©

Az ágy és az azon szereplő többtucatnyi kép, amelyek a buddhizmussal és zoroasztrianizmussal kapcsolatosak, a keleti és nyugati civilizáció egymásra hatását bizonyítja, és segítséget nyújt az etnikai és vallási keveredés tanulmányozásához – magyarázta Kung.

Az ásatások 2020 áprilisában kezdődtek a sír feltárására. Azóta több mint 120 lelet, köztük kőből készült edények és agyagedények kerültek elő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e a bölcsődék

Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e a bölcsődék

18 ezer földrengés után vulkánkitörés következhet Izlandon

18 ezer földrengés után vulkánkitörés következhet Izlandon