szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy lopott laptop értékét nagyban csökkenti, ha a bűnöző nem képes gyári alaphelyzetbe állítani azt. Pontosan ilyen védelemmel készül felruházni újabb operációs rendszerét a Microsoft.

A Windows 10X a Microsoft érdekes új szoftvere, amelyet eredendően a hordozható (elsősorban két képernyős) eszközökhöz talált ki a cég, de egy ideje kiderült: notebookra is tölthető lesz. Ennek időpontja ugyanakkor továbbra sem ismert. Az oprendszerhez tartozó funkciók viszont annál inkább.

A redmondi óriás nemrég például olyan megoldást készített a felülethez, amelyet kimondottan a laptoptolvajok ellen fejlesztett ki. Az újdonság lényege, hogy az eszközön végrehajtható gyári visszaállítás csakis hitelesítés (mondjuk egy kód beírása után) történjen meg. A gyári visszaállítás előnye, hogy a gépen lévő minden adat és állomány azonnal törlődik, a gép olyan helyzetbe áll, mint újonnan volt.

Ennek elmaradása azonban értelemszerűen csökkenti a lopott készülék értékét, és nehezebbé is teszi annak továbbadását.

Az nem világos, hogy a Microsoft vajon a régebbi, rendes Windows 10-hez is elkészíti az újdonságot, vagy az kimondottan az X-es rendszer sajátossága lesz. Ugyancsak kérdéses, mennyire hatékony védelemről van szó. A laptopokon lévő háttértárat (amelyen a rendszer is megtalálható) ugyanis nem sok idő kicserélni és megformázni. Az integrált kiegészítőknél viszont más a helyzet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig

A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Több ellátást lemondott a Jahn Ferenc kórház, miután csak három orvos maradt az egyik osztályán

Több ellátást lemondott a Jahn Ferenc kórház, miután csak három orvos maradt az egyik osztályán