szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A techcég azután döntött a hadsereg legfőbb kommunikációs csatornájának törlése mellett, hogy a katonai puccs elleni tüntetések során meghalt két ember.

A Facebook azzal indokolta a Tatmadaw True News Information nevű oldal eltávolítását, hogy az megsértette az uszításra és erőszakra buzdítással kapcsolatos tiltó előírásait – írja a BBC. A döntésre az utóbbi idők legjelentősebb tüntetései után került sor vasárnap, amikor a hadsereg éles lőszerrel kezdte oszlatni a tömeget, és a lövöldözésben két ember meghalt.

Mndennek ellenére vasárnap is több tízezren vonultak az utcákra, hogy a hadsereg hatalomátvétele ellen tüntessenek. A tömegek azért demonstrálnak, mert nem hiszik el, hogy a katonaság az ígéretének megfelelően valóban választásokat ír ki a közeljövőben, emellett követelik az ország korábban demokratikusan megválasztott vezetőjének, Aung Szan Szú Kji a szabadon bocsátását.  A hadsereg álláspontja szerint a tavalyi választásokon tömeges választási csalásokkal nyert Szú Kji pártja.

A hadsereg híroldalán korábban rendszeresen figyelmeztették az utcán tüntetőket és a korábbi választások elcsalásáról szóló híreket posztoltak. A hadsereg vezetőjét, Min Aung Hlaingot már korábban törölte a közösségi oldal a rohingyák emberi jogainak semmibevétele miatt. 

Mianmar 54 milliós lakosságából 22 millióan használják a Facebookot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Vihar előtti csend látható a lakáshiteleknél?

Vihar előtti csend látható a lakáshiteleknél?