szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rafael Frankel, a Facebook régiós politikai igazgatója szerint nagy a veszélye annak, hogy a mianmari hadsereg online fenyegetése ismét offline erőszakba torkollik.

A Facebook a múlt hét végén komoly elhatározásra szánta el magát. Miután a mianmari hadsereg éles lőszerrel kezdte el oszlatni az ellenük tüntető tömeget – korábban ugyanis puccsal vették át a hatalmas az országban –, a közösségi oldal letiltotta a szervezet híroldalát. Most újabb lépést jelentett be a cég: a híroldal után a katonaság Facebook-oldalát és Instagram-csatornáját is elérhetetlenné teszik.

A Tatmadaw (ez a mianmari katonaság neve) kitiltása határozatlan időre szól.

Rafael Frankel, a Facebook régiós politikai igazgatója szerint a február elsejei puccs, valamint az azóta történt erőszakos cselekmények miatt mindenképpen szükségesnek látták ezt a lépést megtenni. Mint blogbejegyzésében írta, túl nagy kockázatot látnak abban, hogy a Tatmadaw jelen van a Facebookon és az Instagramon.

©

Frankel több dolgot is felsorolt a tiltás indokaként, például az emberi jogok sárba tiprását, illetve annak kockázatát, hogy a hadsereg a jövőben ismét erőszakhoz folyamodik. Emellett a szakember szerint a platformok felhasználói szabályzatát is többször megszegte a mianmari hadsereg. Frankel szerint az online fenyegetéseknél nagy az esély, hogy offline erőszakhoz vezetnek.

A hadsereg vezetőjét, Min Aung Hlaingot már korábban törölte a közösségi oldal a rohingyák emberi jogainak semmibevétele miatt.

Mianmar 54 milliós lakosságából 22 millióan használják a Facebookot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas terasszá alakulhat Budapest belvárosa 3,5 millió beoltott után

Hatalmas terasszá alakulhat Budapest belvárosa 3,5 millió beoltott után

700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó

700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó

Nyugdíjakat sikkasztott egy postás, aztán újabb sikkasztással próbálta pótolni a pénzt

Nyugdíjakat sikkasztott egy postás, aztán újabb sikkasztással próbálta pótolni a pénzt