szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Samsung hasonló technológiát fejlesztett az új mobilos érzékelőjéhez, mint amilyet a Canon is használ fényképezőgépeiben. Az Isocell GN2 nagyobb az elődjénél, és a pixelekkel is variáltak a szebb képek érdekében.

Ahogy arra számítani lehetett, a Samsung bemutatta a legújabb érzékelőjét, amelyet a tervek szerint a következő generációs csúcsmobilokba épít majd be. Ez az Isocell GN2, egy 50 megapixeles szenzor. E paraméter szempontjából nem történt előrelépés az előző generációs Isocell GN1-hez képest, az egység mégis sokkal többet tud az elődjénél.

Az 1/1.12 colos lapkán 1,4 mikron nagyságú pixelek foglalnak helyet, ami lehetővé teszi, hogy a korábbinál több fényt gyűjtsön az egység. Mindez elvileg lehetővé teszi, hogy gyenge fényviszonyok mellett még a korábbinál is élesebb és tisztább képek készüljenek.

A szenzor különlegessége a Dual Pixel Pro nevű technológia, egy, a fáziskülönbség érzékelésén alapuló képalkotási megoldás. A titka, hogy minden egyes pixelhez két fotodióda tartozik, ám míg a pirosakat és a kékeket függőlegesen, addig a zöldeket átlósan osztották fel. Ennek köszönhetően nemcsak a fentről lefelé, hanem az oldalról érkező fényt is össze tudja hasonlítani.

Mivel az érzékelő minden egyes pixelje az autofókuszt szolgálja, az elvileg úgy lesz sokkal gyorsabb, hogy közben nem befolyásolja az érzékelő teljesítményét. Hasonló megoldást használ a Canon is Dual Pixel néven.

A GN2 egy másik újdonsága az újfajta HDR technológia. Ez a Samsung szerint úgy működik, hogy amikor egy nagy kontrasztarányú témát szeretnénk lefotózni – például a naplementét –, akkor rövid, közepes és hosszú expozíciós idővel is készít egy-egy fotót, majd őket összegyúrva adja ki az eredményt a kamera. Ehhez viszont az kell, hogy mozdulatlanul tartsuk a telefont – cserébe viszont 24 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt ezzel az egység, mint a valós idejű HDR mód használata.

További érdekesség az úgynevezett Smart ISO nevű technológia, amely képes automatikusan beállítani az expozícióhoz szükséges ISO-tartományt. Ennek köszönhetően akár 819 200-as ISO érték is elérhető úgy, hogy közben a képzajt alacsonyan tartja a rendszer.

Az egységet már gyártásba is küldte a Samsung, ami a következő generációs csúcsmobilokban – valószínűleg a Galaxy S22-ben – jelenhet majd meg először. A segítségével 100 megapixeles fényképeket készíthetünk, videózhatunk 4K UHD felbontásban 120 kép/másodperces felvételi sebesség mellett, de érdemes megemlíteni a FullHD-hoz tartozó 240 fps sebességet is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Repült a Wizz Airtől egy csúcsvezető és 20-nál is több bázisparancsnok egy hangfelvétel miatt

Repült a Wizz Airtől egy csúcsvezető és 20-nál is több bázisparancsnok egy hangfelvétel miatt

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek