szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nemrég zárult kutatás szerint negyven év alatt 378 ezer ember korai halálát okozták a mentolos cigaretták az Egyesült Államokban.

Az 1980 és 2018 közötti csaknem negyven évben 378 ezer ember idő előtti halálában játszottak közre a mentolos cigaretták az Egyesült Államokban – derült ki a Michigani Egyetem (UM) kutatóinak új tanulmányából. A tanulmány szerint nagyjából tízmillió dohányos szívott mentolos cigarettát az érintett időszakban.

A szakemberek egy már bevett modellt, valamint a National Health Interview Survey elnevezésű felmérést és egyéb nyilvános adatokat felhasználva vizsgálták a dohányzás prevalenciáját és a hozzá kapcsolódó halálozást a felnőtt korosztályban 1980 és 2018 között. Ezután készítettek egy alternatív forgatókönyvet, amelyben megnézték, hogy miként alakultak volna a mutatók, ha az érintett időszakban nem lehetett volna mentolos cigarettát vásárolni. Végül összevetették a két forgatókönyvet, hogy számszerűsítsék a terhet, amelyet a mentolos cigaretták róttak az amerikai egészségügyre 1980 és 2018 között.

Az eredményeinek azt jelzik, hogy a mentolos dohánytermékek régóta jelentős hatással vannak a közegészségügyre és továbbra is súlyos egészségi kockázatot jelenthetnek" 

– mondta David Mendez, az egyetem docense, aki a tanulmány egyik vezető szerzője volt. A tanulmány szerint a mentolos cigaretta megfigyelt hatása a mentol szerepének tulajdonítható a dohányzásra való rászokásban és leszokásban.

A mentolos cigarettákat 1925-ben fejlesztették ki és az 1950-es, valamint 1960-as években váltak széles körben elterjedté. 2009-ben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) lett a felelős a dohánytermékek gyártásának, terjesztésének és reklámozásának szabályozásáért. Az FDA betiltotta az olyan ízesítéseket, mint a cukorka és a gyümölcs, de a mentolos dohánytermékeket nem.

A Population Assessment of Tobacco and Health elnevezésű tanulmány szerint a dohányterméket valaha kipróbáló fiatalok 81 százaléka, míg a fiatal felnőttek 86 százaléka arról számolt be, hogy az általuk kipróbált első dohánytermék ízesített volt. A tanulmány a Tobacco Control című folyóiratban jelent meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Aránytalanul nagy számban betegednek meg fiatalok az e-cigitől

Aránytalanul nagy számban érinti a fiatalokat az e-cigarettával összefüggő tüdőbetegség – hívta fel a figyelmet az amerikai járványügyi központ (CDC), amely jelentésében az e-cigarettával összefüggő, tüdőt károsító betegségek veszélyeiről ír.

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Az SZFE alapvető hibákkal, nyilvános címzettlistára küldte ki a felvételi infókat

Az SZFE alapvető hibákkal, nyilvános címzettlistára küldte ki a felvételi infókat

Csütörtökön ingyen utazhatnak a BKK-járatokon az autósok

Csütörtökön ingyen utazhatnak a BKK-járatokon az autósok