szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új Apple-szabadalom megmutatja, hogyan tűnhetne el teljesen a szenzorsziget a jövőbeli iPhone-okról. Olyan fényérzékelő beépítéséről van szó, amely képes lenne a Touch ID és a Face ID biometrikus hitelesítési rendszerekkel való együttműködésre.

Úgy hírlik, hogy semmi sem zavarhatja meg a jövőbeli iPhone-ok kijelzőjét. Egy új, az Apple által benyújtott és március elején nyilvánosságra került szabadalmi bejelentés ugyanis egy olyan technológiát részletez, amelyik a kijelzőn keresztül érzékeli a fényt. A szabadalom címe: „Érzékelő rendszer egy elektronikus eszköz kijelzőjének fénykibocsátó rétegébe beeső fény detektálására", és az Apple azt tervezi, hogy a kijelző alá beágyaz egy fényérzékelő szenzort, amely használható Face ID és Touch ID azonosítóhoz is.

©

Az Apple a technológia két lehetséges megvalósításának részleteit is megosztja. Az elsőben a kijelző mögötti szenzor érzékeli a képernyőt érintő tárgy képét, ami az ujjlenyomat-olvasóra utalhat. A szabadalom emellett megemlíti a környezeti fényérzékelő használatát ehhez a művelethez. A második megvalósítás fotodiódák vagy napelemek piciny tömbjét használná a kép pixeleinek összeállításához. A rendszer emellett összegyűjtené a fotodiódák elektromos jeleit a fény- és a színintenzitás érzékelése érdekében. Ez az elképzelés a Face ID kijelző alá tevésére utal.

Bár ebben az esetben sem garantált, hogy a szabadalom meg is valósul, azért komoly esély van rá, már csak a konkurensek megoldásai miatt, hiszen egyre több olyan okostelefon lát napvilágot, amelynél már semmi sem zavarja meg a kijelző egységét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!