szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meghekkelhették az atomügynökség honlapját.

Hamis nukleáris riasztásra figyelmeztetett szerdán a lengyel atomügynökség (PAA), cáfolva a – feltehetőleg meghekkelt – honlapján megjelent információt, miszerint egy litvániai nukleáris hulladéktárolóból káros anyag szivárgott volna ki.

A PAA honlapjára kitett riasztásról korábban a lengyel közszolgálati rádió tájékoztatott. Az álhírnek minősített közlemény szerint a litván fővároshoz közeli hulladéklerakóból radionuklidok kerültek felszíni és talajvizekbe, s állítólag a litván fél jelezte a káros anyagok magas szintjét az ivóvízben.

A PAA szabályos radiológiai helyzetről biztosította a közvéleményt, és közölte azt is, hogy külföldi partnereitől nem kapott semmiféle veszélyről szóló figyelmeztetést. A honlapon megjelent információt hamisnak minősítette.

Az  eset kapcsán az AP amerikai hírügynökség  a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivőjét, Stanislaw Zarynt idézte: "az egész történet tipikus orosz kísérletnek tűnik", melynek célja az lehet, hogy gyanút keltsen, és megosztottságot teremtsen a nyugati szövetségesek között – mondta el az AP szerint Zaryn, felidézve egyúttal egy hasonló, 2020-es hekkelési kísérletet. Az akkori álhír egy nem létező radioaktív felhőről szólt, amely szerint az ukrajnai Csernobil, az 1986-os nukleáris katasztrófa helyszíne felől tartott újból Lengyelország felé.

Információs háborúról beszélt az eset kapcsán a lengyel közszolgálati rádióban Jacek Reginia-Zacharski politológus-professzor is, aki az álhírt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdai hivatalos párizsi látogatásával hozta kapcsolatba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!