szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Joker nevű mobilvírus eleinte a Google Play áruházában terjedt, de aztán a Huawei-féle AppGallerybe is megérkezett.

A Google rendszerei után a Huawei-féle AppGalleryt is betámadta a Joker mobilvírus – jelentette a Tom’s Guide orosz kiberkutatók, a Doctor Web figyelmeztetése alapján.

A Joker malware-t először 2019-ben azonosították a szakemberek, amikor a Google Play áruházában garázdálkodott, hogy megfertőzze az eszközöket. A program ezután eltűnt, de mint most kiderült, nem örökre: mára a Huawei által üzemeltetett appáruházban, az AppGalleryben is megjelent.

A mobilvírus magát hasznosnak látszó alkalmazásnak álcázza, hogy terjeszkedni tudjon. A veszély nagyságát jól mutatja, hogy a Doctor Web szakértői legalább 10 olyan, az AppGalleryben fellelhető alkalmazásra bukkantak, amelyekben a Joker kártevő nyomai is megtalálhatók. Ezek a következők:

  • Super Keyboard
  • Happy Colour
  • Fun Color
  • New 2021 Keyboard
  • Camera MX - Photo Video Camera
  • BeautyPlus Camera
  • Color RollingIcon
  • Funney Meme Emoji
  • Happy Tapping
  • All-in-One Messenger

A Huawei mostanra ugyan eltávolította a problémás appokat a felületéről, de a készülékeken még ott lehetnek. Ezeket pedig maguknak a felhasználóknak kell letörölniük, méghozzá igen nyomós okból, a Joker ugyanis a különféle engedélyek birtokában emelt díjas szolgáltatásokat vesz igénybe a felhasználó nevében.

A becslések alapján a problémás appokat korábban legalább 500 ezer Huawei készüléket használó töltötte le.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Váltságdíjat kérhetnek a fertőzött androidos mobilok

A napokban egy olyan kártékony alkalmazást észlelt a Symantec, amelyről a biztonsági megoldásokat fejlesztő cég szakemberei úgy gondolják, hogy ez lehet az első, kifejezetten mobilkészülékeket célzó váltságdíj app, azaz úgynevezett „ransomware”. Az új program a hamis antivírus fenyegetések egyik típusa, amely immár androidos eszközökön terjed és „Android.Fakedefender” néven azonosították.