szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Földről nagyon költséges oxigént szállítani az űrbe. Egy izraeli startup új technológiája ebben jelenthet óriási segítséget.

A Hold talajából oxigént előállító technológiát fejlesztett egy izraeli startup cég – közölte az Izraeli Űrügynökség (ISA). "Az új technológia kövezheti ki a Holdon létrejövő, annak talajából élő, állandó emberi települések kialakítása felé vezető utat" – véli az ISA.

Az ISA támogatásával a Helios által kifejlesztett technológia oxigént és különböző típusú fémeket termel a Hold homokja által táplált reaktorral. A Hold talajtömegének mintegy 45 százaléka oxigénből áll. A folyamat elektrolízisen, vagyis az oxidok elektromos árammal történő lebontásán alapul. Először a regolitot, a Hold törmelékes kőzetrétegét 1600 Celsius-fokon megolvasztják, majd az olvadékon elektromos áramot vezetnek át, amíg bugyborékoló oxigén nem keletkezik. A folyamat melléktermékeként keletkező vas, szilícium és alumínium szintén felhasználható a holdi telepek létrehozásában.

A módszer célja, hogy megoldják a Földről szállítandó oxigén hatalmas költségének problémáját. A cég szerint egy kilogramm oxigénnek a Holdra szállítása a Földről mintegy 100 ezer dollárba (30 millió forintba) kerül. Márpedig oxigénre nagy szükség van az asztronauták légzéséhez és az űrhajók és rakéták űrbéli működtetéséhez.

Az új eszközt a tervek szerint a következő három év két űrmisszióján próbálják ki – közölt az ISA.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!